Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštena trgovačka praksa
  • 08.11.2016. 10:30

Svi čekaju "poštenu trgovačku praksu"

Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom nije upućen u Sabor jer još uvijek nije prošao proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo
  • 2.868
  • 323
  • 0

Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom nije upućen u Sabor jer još uvijek nije prošao proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Najnovija informacija vezana uz ovaj krucijalni zakon jest da će biti poslan u zakonsku proceduru do kraja ove godine, kako je jučer u razgovorima s predstavnicima stočarskog i mljekarskog sektora izjavio ministar Tomislav Tolušić.

Riječ je o jednom od važnijih zakona koji bi trebao zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju u dampinškom ratu protiv domaćeg proizvođača, a za put na Markov trg još čeka mišljenje zainteresirane javnosti. Ne treba gajiti iluzije kako među zainteresiranima nema i onih koji su direktno protiv njegovog donošenja zbog narušavanja uhodanih trgovačkih lobija koji idu na ruku trgovačkim lancima u stranom vlasništvu.

Bivši ministar poljorpivrede Davor Romić pokrenuo je donošenje ovog zakona s ciljem da zaštiti hrvatske poljoprivredne proizvođače. Podsjetimo kako je upravo Agroklub prvi prenio Romićevu izjavu kako je izrada zakona u tijeku. Uz to, mi smo i pisali o negativnim posljedicama i tijeku dampinškog rata koji se vodi kroz niske cijene mlijeka i mlječnih proizvoda na policama lanaca u stranom vlasništvu.

Bolje prodati s gubitkom nego gomilati zalihe

Ukratko, nakon ruskog embarga na uvoz proizvoda u EU, zapadnoeuropski proizvođači suočili su se s padom prodaje i zalihama na skladištima. U cilju rješavanja skladišnih viškova, svoje proizvode su između ostalog plasirali i na naše tržište. Nezavisni domaći stručnjaci potvrdili su kako su prodajne cijene nekih finalnih proizvoda, posebno mekih sireva, manje od proizvodne cijene.

Politika je bila: bolje prodati s gubitkom, nego gomilati zalihe. Takva damping praksa nije dopuštena u njihovim matičnim zemljama. Iz Udruge Život upozorili su kako isti trgovački lanci po nižoj cijeni prodaju mlijeko u Hrvatskoj, nego naprimjer u Austriji. Takav nelojalni pad cijena finalnih proizvoda, praćen otkazivanjem narudžbi, djelovao je štetno na domaći mljekarski sektor i izazvao negativne multiplikacijske efekte na cijelu poljoprivredu.

Nacrt zakona ima 73 primjedbe

"Transparency international Hrvatska" objavio je u lipnju na svojim službenim web stranicama nacrt ovog zakona kojim ima 32 članka. Na njih je u tom trenutku stiglo 73 primjedbe, uglavnom od Ministarstva pravosuđa, Ministarstva gospodarstva i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Nacrtom je predviđeno, u slučaju teške povrede zakonom, novčana kazna u iznosu od 0,5% do 5,0% vrijednosti ukupnoga godišnjeg prihoda fizičke ili pravne osobe, obračunske godine koja je prethodila godini u kojoj je prekršaj počinjen.

Podsjetimo kako je Hrvatska jedna od rijetkih članica EU koja nije adekvatnim zakonom zaštitila svoje tržište od nepoštene prakse, što je u svom mandatu često isticao i sam ministar Romić.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo


Tagovi

Tomislav Tolušić Zakon


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić