Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštena trgovačka praksa
  • 08.11.2016. 10:30

Svi čekaju "poštenu trgovačku praksu"

Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom nije upućen u Sabor jer još uvijek nije prošao proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo
  • 2.855
  • 323
  • 0

Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom nije upućen u Sabor jer još uvijek nije prošao proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Najnovija informacija vezana uz ovaj krucijalni zakon jest da će biti poslan u zakonsku proceduru do kraja ove godine, kako je jučer u razgovorima s predstavnicima stočarskog i mljekarskog sektora izjavio ministar Tomislav Tolušić.

Riječ je o jednom od važnijih zakona koji bi trebao zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju u dampinškom ratu protiv domaćeg proizvođača, a za put na Markov trg još čeka mišljenje zainteresirane javnosti. Ne treba gajiti iluzije kako među zainteresiranima nema i onih koji su direktno protiv njegovog donošenja zbog narušavanja uhodanih trgovačkih lobija koji idu na ruku trgovačkim lancima u stranom vlasništvu.

Bivši ministar poljorpivrede Davor Romić pokrenuo je donošenje ovog zakona s ciljem da zaštiti hrvatske poljoprivredne proizvođače. Podsjetimo kako je upravo Agroklub prvi prenio Romićevu izjavu kako je izrada zakona u tijeku. Uz to, mi smo i pisali o negativnim posljedicama i tijeku dampinškog rata koji se vodi kroz niske cijene mlijeka i mlječnih proizvoda na policama lanaca u stranom vlasništvu.

Bolje prodati s gubitkom nego gomilati zalihe

Ukratko, nakon ruskog embarga na uvoz proizvoda u EU, zapadnoeuropski proizvođači suočili su se s padom prodaje i zalihama na skladištima. U cilju rješavanja skladišnih viškova, svoje proizvode su između ostalog plasirali i na naše tržište. Nezavisni domaći stručnjaci potvrdili su kako su prodajne cijene nekih finalnih proizvoda, posebno mekih sireva, manje od proizvodne cijene.

Politika je bila: bolje prodati s gubitkom, nego gomilati zalihe. Takva damping praksa nije dopuštena u njihovim matičnim zemljama. Iz Udruge Život upozorili su kako isti trgovački lanci po nižoj cijeni prodaju mlijeko u Hrvatskoj, nego naprimjer u Austriji. Takav nelojalni pad cijena finalnih proizvoda, praćen otkazivanjem narudžbi, djelovao je štetno na domaći mljekarski sektor i izazvao negativne multiplikacijske efekte na cijelu poljoprivredu.

Nacrt zakona ima 73 primjedbe

"Transparency international Hrvatska" objavio je u lipnju na svojim službenim web stranicama nacrt ovog zakona kojim ima 32 članka. Na njih je u tom trenutku stiglo 73 primjedbe, uglavnom od Ministarstva pravosuđa, Ministarstva gospodarstva i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Nacrtom je predviđeno, u slučaju teške povrede zakonom, novčana kazna u iznosu od 0,5% do 5,0% vrijednosti ukupnoga godišnjeg prihoda fizičke ili pravne osobe, obračunske godine koja je prethodila godini u kojoj je prekršaj počinjen.

Podsjetimo kako je Hrvatska jedna od rijetkih članica EU koja nije adekvatnim zakonom zaštitila svoje tržište od nepoštene prakse, što je u svom mandatu često isticao i sam ministar Romić.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo


Tagovi

Tomislav Tolušić Zakon


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]