Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerađena hrana
  • 11.11.2023. 15:00

Što se događa kada jedemo hranu koja ovisi o fosilnim gorivima?

Umjesto tradicionalne, sve se više jede ultraprerađena hrana koja zahtijeva više energije za proizvodnju. Što UN radi po tom pitanju?

Foto: Depositphoto/ryzhov
  • 999
  • 139
  • 0

Ovisnost o fosilnim gorivima postaje sve veći problem u proizvodnji hrane. Nova studija pokazuje da prehrambeni sustavi pokrivaju 15 posto njihove upotrebe, piše Euractiv.

Upotreba raste u tri sektora 

Izvješće, koje je objavila Globalna alijansa za budućnost hrane koja okuplja grupu filantropskih fondacija koje promoviraju održive prehrambene sustave uključujući Heinrich Böll Stiftung i Rockefeller Foundation, pokazuje da industrija fosilnih goriva ulaže velika sredstva u petrokemiju kako bi zaustavila ovisnost proizvodnje hrane od nafte.

Kada se govori o ovisnosti, to se konkretno odnosi na plastiku koja se koristi u ambalaži, kao i proizvodnju pesticidi i gnojiva.

Energetski najintenzivnija komponenta su faza obrade i pakiranja, ali rast je sve veći u lancima opskrbe, rekla je Patty Fong, programska direktorica Globalne alijanse.

Prednost dati zdravoj, manje obrađenoj hrani

U izvješću se zato poziva na prelazak na sustave agroekološke proizvodnje u kojoj se koriste biognojiva i prakse upravljanja štetnicima, ali i smanjenje ekološkog otiska i potrošnje energije u prehrambenom sektoru.

Fong je istaknula da se zdravstveni troškovi često zanemaruju i da ih snose pojedinci i vlade, a ne kompanije koje proizvode hranu. U izvješću se navodi da bi prelazak na minimalno obrađenu prehranu bogatu biljkama, posebno kada je konzumacija mesa i zasićenih masti visoka ili raste na nivoima koji ugrožavaju ljudsko i/ili planetarno zdravlje, donio potencijalnu korist.

U isto vrijeme, mnogi nezdravi proizvodi imaju koristi od državnih subvencija, kaže Fong: "Ako ih preusmjerimo na proizvodnju povrća, svježeg voća i zdravijih usjeva, vidjet ćemo pomake u troškovima."

Ultraprerađena potiskuje tradicionalnu hranu

Upozorava se na zapadnjački način prehrane gdje ultraprerađena hrana zahvaljujući marketingu u regijama s niskim prihodima potiskuje tradicionalnu hranu. Smatra se da proizvodi poput grickalica, bezalkoholnih pića i gotovih jela zahtijevaju dva do 10 puta više energije nego cjelovita hrana, prema istraživanju iz 2019. godine. Zbog toga zemlje s visokim dohotkom moraju preuzeti vodeću ulogu u odvraćanju od takvih nezdravih proizvoda. “Prehrana bogata biljkama koja je minimalno obrađena nije samo zdravija za zajednice, već je i povoljna za klimu”, zaključila je Fong.

O ovim će se temama raspravljati na klimatskoj konferenciji UN COP28 koja će se održati krajem studenog u Dubaiju, a u sklopu nje po prvi puta i Dan hrane. Tim će povodom Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) iznijeti svoj plan da svijet zadrži unutar međunarodno dogovorenog ograničenja temperature od 1,5 stupnjeva.


Tagovi

Fosilna goriva Dan hrane Proizvodnja hrane Zdravstveni troškovi Ultraprerađena hrana Proizvodnja gnojiva Zapadnjački način prehrane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.