Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medni ocat
  • 01.09.2019. 15:00
  • Zaječarski okrug, Zaječar

Što je medni ocat i znamo li ga napraviti?

Poznavatelji kažu da se po kvaliteti može mjeriti s jabukovim octom. Ova neuobičajena vrsta octa komercijalno se pravi u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Rumunjskoj, a svjetski poznati kuhari otkrivaju da je specifično za jednu regiju u Turskoj. Kod nas se bilježe tek pojedinačni slučajevi pravljenja mednog octa u kućnoj radinosti.

Foto: Biljana Nenković
  • 2.870
  • 98
  • 0

Medni ocat je ocat, kao i svaki, ali na bazi meda, koji je već poznat po ljekovitosti, te se podrazumijeva da je cijenjeno u zdravoj prehrani. Nije rasprostranjeno, ni pretjerano poznato u našim krajevima. Još su rjeđi slučajevi da ga netko pravi. Na jedan takav pothvat, u kućnoj radinosti naravno, odvažila se Lidija Jovanović iz sela Mali Izvor, između Zaječara i Knjaževca u Srbiji. Njena prva iskustva govore da je moguće od meda i vode napraviti ocat, ali priznaje da joj je potrebno još vremena, prakse i znanja.

"Za medni ocat sam prvi put čula na takozvanim kulinarskim kanalima. Svjetski poznati kuhari otkrili su da je specifična namirnica za jednu regiju u Turskoj i tamo ga prave isključivo od kestenovog meda. Pretpostavljam da tamošnje domaćice njega jedino imaju na raspolaganju. Prvi put pokušala sam praviti medni ocat od našeg livadskog meda. Miješaju se med i voda u određenom omjeru. Mogu reći da sada, poslije osam mjeseci, ocat ima prepoznatljiv miris i okus, ali sadržaj u bocama još radi," kaže Lidija Jovanović.

Kako se pravi medni ocat?

Medni ocat se dobiva fermentacijom otopine vode i meda i ljeto je zbog visokih temperatura idealno za pravljenje. Otopina za fermentaciju se priprema od pet dijelova vode i jednog dijela meda. Treba ih dobro izmiješati, najbolje u staklenoj posudi, jer tada možete vidjeti je li na dno pao talog meda. Ako nema taloga, to znači da je sav otopljen. Kvaliteta ovog octa ovisit će od kvalitete meda, koji sadrži različite vrste šećera u različitim koncentracijama. Stoga su pionirski pokušaji pravljenja mednog octa teški i neizvjesni, bez poznavanja sastava glavne namirnice.

Medni ocat se dobiva fermentacijom otopine vode i meda

Podijelite iskustvo

Lidija pretpostavlja da med treba otopiti do koncentracije koja daje kvascu mogućnost da počne djelovati. "Ako se previše otopi, kvasac neće proizvesti dovoljnu količinu alkohola potrebnog za ocat. Ovo su moji početni koraci i predstavljaju polovinu puta između teorije i praske. Zato pozivam sve koji imaju više iskustva da ga podijele kako bismo svi zajedno došli do ove delikatesne i zdrave namirnice", kaže Lidija.

Boja mednog octa je u početku svijetla. Vremenom može dobiti boju jantara ili tamniju, ako je ocat u svijetlim staklenim bocama izloženo svjetlosti. Pravljenje traje mjesecima, a kada je ono gotovo, procjenjuje se na osnovu okusa i mirisa. Neka iskustva govore da pravljenje mednog octa u idealnim uvjetima može potrajati od pola godine do godinu dana, a ponekad proces fermentacije može trajati i do tri godine.

Medni ocat u prehrani

Medni ocat je zdravo, poput jabukovog. U svijetu ga koriste zbog antibakterijskih i antigljivičnih svojstva. Iskustva govore da čisti organizam, poboljšava cirkulaciju i imunitet, ali i probavu, hrani i podmlađuje kožu, liječi bol u grlu, kašalj. U prehrani se koristi za salate i dobivanje specifičnog okusa. Može se, zapravo, koristiti kao i svaki drugi ocat.

Ako ste probali praviti medni ocat u kućnoj varijanti i uspjeli ste u tome, ili ste pak negdje griješili i iz toga nešto naučili, podijelite iskustvo!


Tagovi

Medni ocat Recept Med Fermentacija Antibakterijska svojstva Ocat


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs