Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz hrane
  • 31.05.2017. 18:00

Stiže Pravilnik koji će olakšati izvoz hrane

Već u rujnu i u listopadu ove godine očekuje se novi Pravilnik o izvoznim certifikatima. Potvrde o slobodnoj prodaji bit će dvojezične, a smanjit će se i opseg dokumentacije, kaže Ružica Vazdar.

Foto: HGK
  • 939
  • 80
  • 0

Konferenciju o sigurnosti i kvaliteti hrane u RH u organizaciji HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede otvorio je 30. svibnja u Opatiji potpredsjednik HGK Ivan Škorić.

Predstavljan je i novi Pravilnik o izvoznim certifikatima te nekoliko novih Uredbi EU, a bit će razgovora o bacanju i donacije hrane te uvjetima izvoza na tržišta trećih zemalja.

"Već u rujnu i u listopadu ove godine očekuje se novi Pravilnik o izvoznim certifikatima. Potvrde o slobodnoj prodaji bit će dvojezične, a smanjit će se i opseg dokumentacije koja se predaje uz zahtjev za potvrdu te će se samim time ubrzati cijeli postupak", objasnila je Ružica Vazdar iz Ministarstva zdravstva, dodavši da za zdravstvene certifikate neće biti potrebna dodatna analiza proizvoda kao dosad.

Ministarstvo je ojačalo kontrole sigurnosti hrane

Pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum naglasila je da je pri stvaranju zakonodavnog okvira osobito važan Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi koji je trenutno u proceduri te Zakon o javnoj nabavi koji će riješiti odnose domaćih proizvođača i institucija - škola, bolnica i vrtića koji hranu tako nabavljaju:

"Ministarstvo poljoprivrede u novomu mandatu ojačalo je kontrole kojima se prati sigurnost hrane i nastavit će u tom smjeru, što bi trebalo pomoći pri stavljanju proizvoda na domaće i inozemno tržište jer je proizvodnja hrane i pića strateška proizvodnja hrvatskoga gospodarstva", rekla je.

Sudionici Konferencije

Kada govorimo u sigurnosti hrane, nezaobilazna je tema u javnosti salmonela. Pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Agičić kazao je da je posve nužno promijeniti svijest ljudi o mikrobima.

"Mikrobe treba svesti na razumnu mjeru, ali mi s njima živimo i na to se građani moraju naviknuti. Dakle, ne znači da svaki put kad ispitivanje pokaže postojanje salmonele piletinu treba povući s polica. K tome, nadam se da će nam u mijenjanju svijesti javnosti pomoći i mediji", rekao je Agičić.

Važna suradnja znanosti i industrije

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković poručila je da je suradnja znanosti i industrije, kao i svih u lancu proizvodnje hrane od distributera do potrošača, jamstvo da neće biti incidenata s hranom, odnosno da će se smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Posebna gošća Konferencije bila je Clarice Lulai Angi iz Kanadske agencije za zaštitu hrane koja godišnje provede tri tisuće istraga i povuče oko 350 artikala s tržišta, zahvaljujući čemu je Kanada najbolja u svijetu u sustavima za sigurnost hrane. Predstavila je njihov sustav te kriterije koje moraju zadovoljiti oni koji planiraju plasirati robu na kanadsko tržište koje prodaje 105 milijuna obroka dnevno.

Foto: HGK


Izvori

Hrvatska gospodarska komora HGK


Tagovi

HGK Konferencija Izvoz hrane


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]