Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 04.03.2024. 18:00

Štede zemlju, gnojiva, vodu - proizvodit će sintetizirani šećer?

Znanstvenici tvrde kako bi se usavršavanjem i širenjem ove tehnologije mogle osloboditi velike površine na kojima se inače uzgajaju biljke za proizvodnju šećera

Foto: Depositphotos/ffolas
  • 1.360
  • 108
  • 0

Istraživači Sveučilišta u Osaki prvi su u svijetu koristeći bakterije (Corynebacterium glutamicum , C. glutamicum) uspjeli fermentacijom proizvesti laktat (sol ili ester mliječne kiseline, op. ur.) za sintetsku proizvodnju šećera, piše Science Daily.

Ovo je prvi slučaj u svijetu u kojem je proizvodnja provedena korištenjem sintetiziranog šećera kao sirovine.

Manje vode za navodnjavanje, gnojiva...

Znanstvenici tvrde kako bi se usavršavanjem i širenjem ove tehnologije mogle osloboditi velike površine na kojima se inače uzgajaju biljke za proizvodnju ove sirovine. No, on, barem prvih godina, neće moći pokriti potrebe kemijske i industrije biogoriva na koje odlazi više od 170 milijuna tona godišnje. 

Ističu da će se ovim postupkom definitivno smanjiti količine vode za navodnjavanje, gnojiva i sredstava za zaštitu bilja koje se trenutno koriste u svijetu te izbjeći negativan utjecaj klimatskih promjena. 

Koje su mu prednosti? 

U članku se ne navode podaci o troškovima proizvodnje, no uzimajući u obzir troškove uzgoja, transporta i prerade šećerne repe i šećerne trske, smatra se da će prije ili kasnije biti konkurentan biljnoj proizvodnji.

Poručuju da najveća prednost može biti to što se novom metodom šećer može proizvesti bilo gdje u svijetu i bilo kada, i to u puno kraćem vremenu u usporedbi s onim od šećerne repe ili trske te se može koristiti u vrijeme povremenih nestašica.


Tagovi

Proizvodnja šećera Sintetizirani šećer Uzgoj šećerne repe Uzgoj šećerne trske Šećer za biogorivo Ušteda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]