Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilateralni sporazum
  • 06.11.2019. 16:30

Sporazum: Stotinu EU proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla zaštićeno u Kini

Kinesko tržište s rastućom srednjom klasom, koja sve više ima ukusa za visokokvalitetne i originalne proizvode, je potencijalno tržište europske hrane i pića.

Foto: Depositphotos/XiXinXing
  • 564
  • 26
  • 0

Europska unija i Kina danas su zaključile pregovore o bilateralnom sporazumu za zaštitu 100 europskih u Kini, a isto toliko i kineskih u EU, proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla, od imitacija i prisvajanja. 

Očekuje se da će ovaj značajan sporazum rezultirati uzajamnim trgovinskim koristima i potražnjom za visokokvalitetnim proizvodima na obje strane. Ovaj sporazum je rezultat dogovora na posljednjem samitu EU-Kina, održanom u travnju ove godine i predstavlja konkretan primjer suradnje Europske unije i Narodne Republike Kine, izvjestila je danas Europska komisija

Potrošači su spremni platiti višu cijenu 

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan rekao je: "Proizvodi s europskom oznakom zemljopisnog podrijetla poznati su po svojoj kvaliteti u cijelom svijetu. Potrošači su spremni platiti višu cijenu, vjerujući podrijetlu i izvornosti tih proizvoda, čime se dodatno nagrađuje poljoprivrednike. Ovaj sporazum pokazuje opredijeljenost za blisku suradnju s globalnim trgovinskim partnerima poput Kine. To je dobitak za obje strane, ojačava naš trgovinski odnos, koristi poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, kao i potrošačima na obje strane."

Kina je druga destinacija za izvoz EU poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a vrijednost izvoza doseže 12,8 milijardi eura (u razdoblju od 12 mjeseci između rujna 2018. i kolovoza 2019.). Također, ujedno je i zemlja koja uvozi najviše proizvoda sa zaštićenom EU oznakom zemljopisnog podrijetla što čini 9% vrijednosti uvoza, uključujući vina, poljoprivredno-prehrambene proizvode i alkoholna pića.

I Kina EU nudi svoje specijalitete

Kinesko tržište s rastućom srednjom klasom, koja sve više ima ukusa za visokokvalitetne i originalne europske proizvode, je potencijalno tržište europske hrane i pića. Također, Kina ima svoj dobro uspostavljen sustav geografskih oznaka, sa specijalitetima koje bi europski potrošači tek mogli otkriti zahvaljujući ovom sporazumu. 

Lista EU proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog podrijetla, a koji će se naći u Kini uključuje proizvode kao što su Cava (španjolsko vino), Champagne, Feta, Irski viski, Münchener Bier, Ouzo (grčko alkoholno piće), Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma i Queso Manchego (španjolski sir). Među kineskim proizvodima na popisu su, na primjer, Pixian Dou Ban (pasta od graha iz Pixiana), Anji Bai Cha (bijeli čaj iz Anjija), Panjin Da Mi (riža iz Panjina) i Anqiu Da Jiang (đumbir iz Anqiua).

Za četiri godine još 175 proizvoda 

Nakon završetka pregovora sporazum mora proći pravni nadzor. Očekuje se da će sporazum stupiti na snagu prije kraja 2020. godine. Četiri godine nakon njegovog stupanja na snagu, djelokrug sporazuma proširit će se na dodatnih 175 proizvoda sa zaštićenim oznakama geografskog podrijetla, s obje strane. 

Suradnja EU-Kina u pogledu proizvoda sa ovim oznakama započela je prije više od 10 godina (2006), što je rezultiralo registracijom i zaštitom 10 proizvoda na obje strane, a što je bio temelj za današnju suradnju. 

Zanimljiv vizual ovoga sporazuma pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Bilateralni sporazum Kina Oznaka kvalitete Zemljopisno podrijetlo Zaštita


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.