Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PPK Karlovac
  • 03.10.2021. 10:30
  • Karlovačka, Karlovac

Solarnom elektranom uštede milijun kuna, a sa stočarima šire kooperaciju

Uskoro kreću novi natječaji za Mjeru 4 Programa ruralnog razvoja, evo primjera jednog od korisnika koji je povrat investicije ostvario iz nekoliko operacija te mjere.

Foto: PPK
  • 2.741
  • 418
  • 0

Uzgoj ratarskih kultura i stoke, proizvodnja i prerada mesa te prodaja, osnovne su djelatnosti jedne od najvećih prehrambenih industrija u Hrvatskoj - PPK karlovačke mesne industrije.

Njihovi proizvodni pogoni u Karlovcu protežu se na 20.000 m², zapošljavaju 580 radnika, a godišnje uprihoduju 1,3 milijardi kuna. Tvrtka djeluje u sustavu Grupe Pivac, zajedno s Mesnom industrijom Braća Pivac i MI Vajda Čakovec.

"Osim proizvodnje i prerade mesa, naša djelatnost obuhvaća i primarnu proizvodnju. Kroz uzgoj na vlastitim farmama junadi, kooperaciju s domaćim uzgajivačima svinja i junadi te otkup na domaćem tržištu, na razini Grupe trenutno osiguravamo 180.000 svinja i 11.000 grla junadi godišnje“, kazao je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK.

Kapacitet vlastitog uzgoja, zajedno s kooperantima je 4.500 junadi, s trendom rasta, navode, a posjeduju i vlastitu krmnu bazu na oko 700 hektara zemlje u koncesiji i vlasništvu, što koriste kao hranu za tov junadi.

U proizvodnju uloženo 450 milijuna kuna

Koronakriza nije naštetila ovoj domaćoj mesnoj industriji. Pad prodaje zbog lockdowna i loše lanjske turističke sezone, izbjegli su uz pomoć diversificiranih kanala prodaje, prije svega kroz jači fokus na izvoz, pa su tako unatoč pandemiji uspjeli ostvariti rast prihoda u odnosu na 2019. godinu, otkriva Miljak.

U PPK je od preuzimanja Mesne industrije Braća Pivac uloženo više od 450 milijuna kuna. Investiralo se u modernizaciju pogona, nove tehnologije, povećanje uzgojnih, proizvodnih i skladišnih kapaciteta, proširenje proizvodnog asortimana te unaprjeđenje sigurnosti i ekoloških standarda.

Najveći pojedinačni investicijski ciklus, vrijedan 100 milijuna kuna i sufinanciran EU sredstvima, završen je 2017. godine. Tada je pušten u rad pogon za proizvodnju masti i čvaraka koji im omogućava godišnju proizvodnju od oko 250 tona čvaraka i 1.000 tona svinjske masti. S investicijama su nastavili i u narednim godinama.

Pogon PPK za proizvodnju svinjske masti i čvaraka

Kroz operaciju 4.2.1. Programa ruralnog razvoja, ova je tvrtka ostvarila 38 milijuna kuna za proširenje proizvodnih kapaciteta za preradu mesa. Tim ulaganjem proširen je pogon konfekcioniranja i pakiranja svježeg mesa u MAP pakiranju, a nabavljena su i nova transportna rashladna vozila.

Solarna elektrana godišnje im uštedi milijun kuna

Lani je u rad puštena fotonaponska elektrana koja je s 3,6 milijuna kuna sufinancirana kroz operaciju 4.2.2. i javno privatnim partnerstvom s HEP-om. Osim smanjivanja emisije CO2 u okoliš, solarna elektrana na godišnjoj razini tvrtki donosi uštedu od oko milijun kuna, odnosno pokriva 18 posto potreba za električnom energijom.

U pripremi su i daljnje investicije, projekti vezani za rasijecanje i pakiranje svježeg mesa, poboljšanje uvjeta u proizvodnji te izgradnju pročistača otpadnih voda, navode u PPK.

"Kontinuirane investicije su nužne jer uvijek dolaze nove tehnologije koje moramo pratiti kako bismo zadržali i unaprijedili poziciju na tržištu. U naredne dvije godine namjeravamo investirati više od 70 milijuna kuna, kako bismo omogućili povećanje kapaciteta i poboljšanje distribucije“, najavio je Robert Filipović, član Uprave za proizvodnju.

Karlovačka mesna industrija visoko je digitalizirana tvrtka, imaju vlastiti softver koji je prilagođen specifičnim potrebama i kojega koriste u svim odjelima, od računovodstva i financija do proizvodnje i prerade, a trenutno rade na tome da ga implementiraju i za primarnu proizvodnju, kaže Kristina Glodić, suradnica za odnose s javnošću ove tvrtke. "Sastavni dio proizvodnog procesa je sljedivost, a zahvaljujući digitalizaciji lakše upravljamo troškovima i imamo točnije kalkulacije što u velikoj mjeri olakšava donošenje poslovnih odluka", navodi.

Žele povećati udio domaće sirovine u finalnom proizvodu

Inicijalni dio tvrtke je i primarna proizvodnja stoke, pa se tako trude ostvariti samodostatnost u domaćem uzgoju. Zbog toga, osim u modernizaciju proizvodnih pogona i povećanje kapaciteta, investiraju i u primarnu proizvodnju.

Njihova farma junadi Šumbar kompletno je obnovljena 2019. godine te je proveden projekt ekološki prihvatljivog zbrinjavanja i smanjenja štetnog utjecaja stajskog gnoja na okoliš.

Krajem prošle godine ta je farma proširena i u potpunosti automatizirana. Slama se usitnjuje i distribuira te prema potrebi sipa cijeli dan s krova štale u unutrašnjost. Farma kapaciteta 2.200 grla junadi, rađena je po standardima otvorenih štala koje zadovoljavaju sve uvjete dobrobiti životinja, navodi Filipović, a za tu investiciju očekuju povrat sredstava kroz operacije 4.1.1. i 4.1.2.

Predsjednik Uprave, Igor MIljak (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Upravo dovršavaju i bunar za pitku vodu s pročišćavanjem vode, a uskoro će biti puštena u rad i fotonaponska elektrana koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe za električnom energijom farme Šumbar, pogotovo u ljetnim mjesecima. Taj projekt je odobren za sufinanciranje kroz operaciju 4.1.3. Programa ruralnog razvoja RH.

U planu je daljnje širenje primarne proizvodnje, pa je tvrtka kupila zemljište u blizini ovoga objekta i dugoročni je plan povećati kapacitet do 3.500 grla u narednih nekoliko godina, kazali su u PPK.

"Dugoročni cilj nam je osigurati samodostatnost pa planiramo ulagati u primarnu proizvodnju i za pet godina imati više farmi, ali i veću kooperaciju u segmentu tova junadi, kako bi povećali udio domaće sirovine u finalnom proizvodu“, zaključio je predsjednik Uprave.

Ovaj mjesec novi natječaji

Ova tvrtka ostvarila je sredstva iz triju operacija mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH, a nove natječaje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, planira objaviti u iduća tri mjeseca.  

Tako se u listopadu očekuje natječaj za operaciju 4.1.1. za sjemenarsku i rasadničarsku proizvodnju, u studenom natječaj za tri operacije i to: 4.1.1. (tovilišta za svinje, i skladišni kapaciteti za žitarice i uljarice), 4.1.2. i 4.1.3., dok je za prosinac planiran natječaj za 4.1.1. vezano za ulaganja u opremu za sektor mljekarstva (roboti, izmuzišta).

Pogledajte video prilog:

 


Fotoprilog


Tagovi

PPK Grupa Pivac Igor Miljak Robert Filipović Stočarstvo Proizvodnja mesa Program ruralnog razvoja APPRRR HEP razvoj


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/