• Rabarbara
  • 16.12.2018. 07:30

Sok od rabarbare bolji je od askorbinske kiseline

Dok je voće, tretirano običnom askorbinskom kiselinom, nakon samo nekoliko sati postalo smeđe, ono koje je bilo obrađeno rabarbarinim sokom, trajno je zaštićeno od oksidacije.

Foto: WikimediaCommons/RhubarbFarmer
  • 364
  • 27
  • 0

Istraživači na Sveučilištu za primijenjene znanosti u Zürichu (ZHFAW) prvi su puta koristili sok od rabarbara kao prirodni antioksidans u proizvodnji hrane. I ne samo to, proizvodi su uz sok od rabarbare dulje ostajali svježi

Trajno zaštićeno od oksidacije

Ovo je prvi puta da je sok od rababare korišten kao prirodni antioksidans u industrijskoj preradi plodova. Istraživači iz ZHAW-a su s partnerom Agrofrucht-Inn, napravili da čips od jabuke te smrznute jabuke ostanu dulje svježe i to samo pomoću prirodnih sredstva. 

Dok je voće, tretirano običnom askorbinskom kiselinom, nakon samo nekoliko sati postalo smeđe, ono koje je bilo obrađeno rabarbarinim sokom, trajno je zaštićeno od oksidacije, piše Freshplaza. "Ovo otkriće industriji daje veliku prednost u vremenski kritičnim procesima, a sok od rabarbare čini posebno zanimljivim i pogodnim za proizvode, sušeno voće, smrznuto voće ili voćne sokove, ali i za preljeve za salatu", kaže Martin Häfele, istraživač ZHAW-a čiji projekt podržava Udruga švicarskih proizvođača povrća i Švicarska udruga voća.

Rabarbara se uklapa u trenutne trendove

Antioksidacijski učinak soka rabarbare otkriven je već sredinom 1990-ih. Rabarbara ima visok sadržaj oksalne kiseline koji štiti od oksidacije. Inače se u očuvanju hrane najčešće koriste askorbinska kiselina ili sumpor dok se rabarbarin sok do sada nikada nije koristio u praksi. "Danas, međutim, rabarbara kao prirodni antioksidans odgovara duhu vremena", tvrdi Häfele. 

Rabarbari odlično odgovara švicarsko tlo i klima. Zbog ranog razdoblja berbe, od travnja do kraja lipnja, moguće ju je uzgajati bez pesticida. Na hektaru zemlje moguće je uzgojiti do 30 tona rabarbare, s prihvatljivim troškovima i to u biološkom uzgoju. Budući da je upotreba askorbinske kiseline zabranjena u proizvodnji ekoloških proizvoda, rabarbara nudi prirodnu mogućnost kontrole enzima. Sok od rabarbara može se upotrijebiti kao antioksidans čak i za košer i halal proizvode.  


Povezana biljna vrsta

Rabarbara

Rabarbara

Sinonim: - | Engleski naziv: Rhubarb | Latinski naziv: Rheum rhaponticum L. (R. Rhabarbarum L.)

Rabarbara je višegodišnja biljka koja može imati životni vijek i do 30 godina, a u uzgoju je obično 7 – 9 godina. Ako se uzgaja iz sjemena, što se koristi samo iznimno u... Pročitaj više »

Tagovi

Rabarbara Sok od rabarbare Prirodni antioksidans Askorbinska kislena Martin Häfele Košer Halal


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Visoravan Veliko Rujno na Velebitu