Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 09.08.2013.

Smjena ministra

Vlastita hrana, vlastita sloboda, a to nije monopol samo velikih, nego vrijednih i sposobnih.

  • 281
  • 22
  • 0

Nekoliko je bitnih društvenih i gospodarskih segmenata u državi koji su stvarni dokaz slobode, samostalnosti i suverenosti, a jedan od njih je neovisna i dostatna proizvodnja hrane. Taj će se problem od ulaska u EU još više isticati i zaoštravati, i to po već poznatoj formuli globalizacije, otimanja tržišta i doslovce svakoga potrošača pojedinačno.

Naravno da se u takvoj situaciji državni dužnosnici i činovnici radije priklanjaju velikim firmama, koje imaju zaokružen lanac od proizvodnje, do prerade i trgovačkih centara, a količinama mogu izlaziti na svjetsko tržište. Političke vlasti u takvima vide koliku toliku garanciju zapošljavanja, punjenja proračuna, a s njima nemaju cehovskih problema jer su znanjem i tehnologijom obično znatno iznad resornih ministarstava.

Ispada da je poljoprivrednik, „mali proizvođač“, drugim riječima - lijevo smetalo u tom cijelom sustavu fast foodova, „brendova“, „fleksibilnih deklaracija“ i svjetskih hitova. No je li baš tako i ovisi li sve o jednom ministru? Naravno da nije, a tome nas povijest uči. Koliko smo usvojili svjetskih noviteta (usput zatirući djedovske ostavštine i mudrosti), koliko smo uvezli nekvalitetne hrane uskrativši nasljednicima da steknu naviku i ljubav prema domaćoj hrani, koliko smo šuma posjekli i prodali strancima i koliko njiva zakorovili, a da se nismo naučili u trgovačkome centru niti pravilno deklaraciju pročitati. Primjerice - što je proizvod od nečega, a što pripravak na bazi nečega.

Kada se potrošači osvijeste i „openeze“ svakako da će poljoprivrednik biti u prednosti nad konfekcijom, a do tada se ne treba gubiti vrijeme na ministre, nego sanirati dugogodišnje nipodaštavanje nacionalnog agrara, uvesti principe dobrog gospodarenja (bez socijale) i što je najbitnije, dobro se organizirati po interesnim skupinama. Tada će lako padati i vlade neangažirane za nacionalnu strategiju i neće im ministar biti amortizer prema proizvođačima.

Druga ugrožena skupina, potrošači, do tada bi se trebali osvijestiti kupujući hrvatsko i naučiti što je proizvod, a što pripravak.


Tagovi

Proizvodnja hrane Ministar Prosvjedi Tržište Potrošači


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt