Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varaždinsko zelje
  • 30.10.2015. 12:00

Slovenija ne odustaje od varaždinskog zelja

Hrvatska i Slovenija već se nekoliko godina spore oko zaštite naziva nekih poznatih prehrambenih proizvoda. Posljednji slučaj vezan je uz varaždinsko zelje.

  • 266
  • 51
  • 0

Ljubljansko Delo piše kako je slovensko ministarstvo poljoprivrede kazalo da je varaždinsko zelje udomaćena lokalna sorta, odlična za kiseljenje i skladištenje te da su u Sloveniji zaštićene dvije vrste zelja pod nazivom Varaždinsko.

Podsjetimo, Hrvatska je još 2011. godine počela proces zaštite naziva Varaždinsko, a službeni zahtjev za registracijom upućen je Europskoj komisiji u lipnju 2013. godine, ali neposredno prije isteka roka za eventualne pritužbe, stigla je ona slovenska. No, to nisu jedini sporovi Hrvatske i Slovenije vezani uz EU zaštitu prehrambenih proizvoda. Sporimo se i oko registracije sorte vina Teran, kojeg je prisvojila Slovenija, mi smo se pak žalili na prisvajanje naziva Kranjske kobasice, a naše i slovensko ministarstvo poljoprivrede, ne mogu se dogovoriti niti oko naziva Istarski pršut.


Tagovi

Delo Varaždinsko zelje Lokalna sorta Slovenija Kiseljenje Skladištenje Pritužbe Hrvatska Prehrambeni proizvodi Vino Teran Kranjske kobasice Istarski pršut


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo