Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 14.08.2013.

Slobodan izvoz svinjskog mesa u EU

Proizvođači iz RH trenutno mogu bez ograničenja stavljati u promet sve kategorije živih svinja na teritorij Portugala, Rumunjske, Malte, Litve, Latvije, Grčke, Estonije, Bugarske, Italije (osim regije Bolzano), dio Francuske (Korzika) te dodatno samo svinja za klanje u Španjolsku, Mađarsku i Poljsku.

Foto: RBStock.com
  • 686
  • 64
  • 0

Kako je jučer naveo Glas slavonije, izvoz živih svinja u EU je naime, stopiran jer Hrvatska nije provela monitoring nad bolešću Aujeszki. Tako je izvoz ukinut praktično i prije nego što je krenuo, navodili su razni mediji. No, već danas saznajemo kako je Ministarstvo poljoprivrede u stalnom kontaktu s predstavnicima proizvođača i potencijalnim izvoznicima živih svinja pa se razmatraju trenutne mogućnosti izvoza bez ograničenja (npr. tržište Italije), a upoznavanje proizvođača sa zdravstvenim zahtjevima po pitanju bolesti Aujeszkoga provodi se konstantno.

Naime, dio zemalja članica EU zahtijeva (na osnovu dosad ostvarenog vlastitog statusa po pitanju bolesti Aujeskoga) i dodatne zdravstvene garancije po pitanju prometa živih svinja. Iz tog razloga RH u ovom trenutku nema mogućnost bezuvjetnog stavljanja u promet živih svinja na čitavo EU tržište, nego samo u države članice čiji je status po tom pitanju istovjetan trenutnom statusu RH.

Promet svježeg svinjskog mesa i mesnih proizvoda dozvoljen je bez ograničenja

Iz Ministarstva naglašavaju da se ograničenja koja proizlaze iz statusa u odnosu na bolest Aujeszkoga odnose isključivo na promet živih životinja, te da je u ovom trenutku dozvoljeno stavljanje u promet svježeg svinjskog mesa i mesnih proizvoda s područja čitave RH (dakle, s područja svih županija) u bilo koju zemlju članicu EU, bez ikakvih ograničenja.

Po pitanju stavljanja u promet živih svinja, proizvođači iz RH trenutno mogu bez ograničenja stavljati u promet sve kategorije živih svinja na teritorij sljedećih zemalja članica - Portugala, Rumunjske, Malte, Litve, Latvije, Grčke, Estonije, Bugarske, Italije (osim regije Bolzano), dio Francuske (Korzika) te dodatno samo svinja za klanje u Španjolsku, Mađarsku i Poljsku.

Nacionalni program nadziranja bolesti Aujeszkoga (ujedno i ostvarivanja statusa službeno slobodnih stada - što je preduvjet za mogućnost izvoza i u ostale zemlje članice EU) bio je na snazi tijekom 2012. godine i u prvoj polovici 2013. godine, no na dobrovoljnoj osnovi, bez sufinanciranja od strane državnog proračuna (iz financijskih razloga). Činjenica je da programu koji se provodio na dobrovoljnoj osnovi do 01. srpnja 2013. godine nije pristupio niti jedan hrvatski proizvođač, te je nedostatak interesa i neprepoznavanje važnosti programa od strane proizvođača jedan od ključnih razloga trenutne situacije.

Na dodatne kriterije po pitanju bolesti Aujeszkoga kod dijela EU članica koje su bolest iskorijenile, proizvođači su konstantno upozoravani i u prethodnim godinama, no program, zbog važnijih prioriteta u kontroli i iskorjenjivanju zaraznih bolesti domaćih životinja (tuberkuloza, bruceloza i enzootska leukoza goveda; bruceloza ovaca i koza, klasična svinjska kuga), nije bio financiran iz sredstava državnog proračuna.

Novi nacionalni program kontrole bolesti Aujeszkoga za 2013. godinu, temeljem čije provedbe će biti moguće dodijeliti potreban zdravstveni status pojedinim stadima svinja, izrađen je i dostavljen na mišljenje stručnom tijelu Europske komisije, koja program mora odobriti prije početka provedbe, kako bi rezultati provedbe programa bili i službeno važeći. Nakon odobravanja programa uvjeti za izvoz iz pojedinih stada i u preostale zemlje članice EU mogli bi biti ostvareni u razdoblju od četiri do šest mjeseci, odnosno početkom proljeća 2014. godine, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: RBStock.com


Tagovi

Izvoz Žive svinje Ograničenja Mesni proizvodi Tržište Aujeszki Promet svinjskog mesa Nacionalni program kontrole bolesti


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."