Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlada maslinova ulja
  • 14.01.2019. 13:30

Slavo Stojanov, šampion 2. Manifestacije mladih maslinovih ulja

Nagađanja se nisu obistinila, jer ni prošlogodišnji pobjednik Ante Vulin, ni vicešampion general Ante Gotovina, nisu osvojili titulu šampiona. "Znao sam da imam kvalitetno ulje, ali u ovako jakoj konkurenciji titulu nisam očekivao“, rekao je šampion Stojanov.

  • 375
  • 54
  • 2

Podjelom nagrada i priznanja u baštinskom hotelu Maškovića han završena je 2. Manifestacija mladih maslinovih ulja s područja općine Pakoštane. Nagađanja se nisu obistinila, jer ni prošlogodišnji pobjednik Ante Vulin, ni vicešampion general Ante Gotovina, nisu osvojili titulu šampiona.

Šampion je Slavo Stojanov, koji je za svoje ulje od sorte oblica od 100 mogućih osvojio 99,75 bodova. "Znao sam da imam kvalitetno ulje, ali u ovako jakoj konkurenciji titulu nisam očekivao“, rekao je Stojanov, neposredno nakon što je iz ruku zadarskog dožupana Šime Mršića preuzeo plaketu, zlatnu medalju  i veliki pehar.

Nagrađena ekstradjevičanska ulja

U konkurenciji 37 uzoraka, koliko ih je pristiglo na ocjenjivanje, šampion Stojanov je za svoje ulje od sorte oblica dobio 99,75 od mogućih 100 bodova.

Drugo mjesto pripalo je  Poljoprivrednoj zadruzi Pakoška (99,50), treće Danijeli Lalin (99,25), a četvrto Anti Vulinu (99,00), koji je nedavno na 10. Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu, osvojio drugo mjesto.

Peti Sebastijan Adžić (98,75), šesti Mate Ivas (98,25). General Ante Gotovina, koji sa suprugom Dunjom u Pakoštanima uzgaja 55 maslina te uvažavajući naputke struke proizvodi kvaliteno ekstradjevičansko maslinovo ulje, ovaj put s osvojenih 97,25 bodova, dijeli sedmo mjesto s Franom Vulinom i Damirom Rašinom koji imaju isti broj bodova. Deseto mjesto s 97,50 bodova dijele  Tihomir Zelić i Lovre Vulin, dvanaesti su Marko Štimac i Tomislav Čudina - Čelin sa po 96,25 boda, a 14  i 15 mjesto dijele Jure Čudina i Doris Juričin Štimac.

Srebrne medalje osvojili su Boris Juričin (94,75) i Mate Miočić (88,75), a brončane Zdravko Vulin (82,75) Perica Kazija (81,75) i Mirko Bačkov 80,25 bodova.

"Od 37 uzoraka maslinovih ulja primljenih na ovu manifestaciju  iz Pakoštana, Draga, Vrane i Vrgade, 20  je ocijenjeno kao ekstra djevičanko maslinovo ulje što čini 54% od ukupnog broja uzoraka. Od ukupnog broja uzoraka, 13 uzoraka je ocijenjeno kao djevičansko maslinovo ulje, što čini 35% od ukupnog broja uzoraka, a 4 uzorka su ocijenjena kao lampante tj. nejestivo maslinovo ulje, što čini 11% od ukupnog broja uzoraka maslinovih ulja na ovoj manifestaciji", rekao je Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar, koji je odradio kemijsku i senzorku analizu svih pristiglih ulja.

Spriječene sumnje u namještanja

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša  Zavoda za javno zdravstvo. Benito Pucar, odbacio je bilo kakvu mogućnost "muljanja“ kod ocjenjivanja: "Svi uzorci su dostavljeni šifrirani od strane organizatora. Na taj način je spriječena bilo kakva sumnja u namještanje rezultata. Svaki uzorak maslinovog ulja je protokoliran čime je dobio laboratorijski broj nakon čega je obavljena analiza“, pojasnio je Pucar.

Proglašenju rezultata u Maškovića hanu prethodila je vođena degustacija maslinovih ulja, a zanimljivo predavanje o utjecaju maslinovog ulja na zdravlje održao je poznati novigradsko-zadarski maslinar dr. Ivica Vlatković. "Samo ekstradjevičanska maslinova ulja imaju ljekovita svojstva", poručio je Vlatković.

Na području Općine Pakoštane (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi maslina u ulje još prevladava tradicionalni način, a podosta maslinara prije prerade drži ulje u moru, što negativno utječe na samu kakvoću ulja.

"Pomaci ka većoj kvaliteti su vidljivi iako je maslinarska sezona bila nepovoljnija nego prethodnih godina. Lani smo imali 7, a sada imamo 15 zlatnih maslinovih ulja“, rekao je Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane koja je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane, Uljarom PZ Pakoška i Javnom ustanovom Agencija han Vrana, glavni je organizator II. Manifestacije mladih maslinovih ulja.

U ugodnom ozračju Maškovića hana, uz druženje, razmjenu iskustava, domaću spizu i birana vina, odličja najboljima uručivali su zadarski dožupan Šime Mršić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Zoran Škrgatić i općinski načelnik Milivoj Kurtov. Spriječen drugim obvezama nedostajao je samo general Ante Gotovina, a njegovu plaketu i zlatnu medalju preuzeo je i uručit će je generalu prošlogodišnji šampion Ante Vulin.


Fotoprilog


Tagovi

Maškovića han Šampion Slavo Stojanov Benito Pucar Dr. Ivica Vlatković General Ante Gotovina


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]