Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slasice Margareta
  • 06.07.2019. 13:30
  • Primorsko-goranska, Cres

Slastice Margareta od ljubavi prema tradiciji do oznake Hrvatski otočni proizvod

Cilj je bio i ostao iz zaborava izvući stare autohtone recepte slastica s kojima smo domaće ljude podsjetili na djetinstvo, a turiste upoznali s tradicijom našega kraja, kaže Margareta Debelić Radetić.

Foto: arhiva Margarete Debelić Radetić
  • 1.015
  • 345
  • 0

"Želja da ostanemo na otoku Cresu u kombinaciji s našom strukom, dovela je do pokretanja obrta 1996. godine što nam je bio dugogodišnji san. Cilj je bio i ostao iz zaborava izvući stare autohtone recepte slastica s kojima smo domaće ljude podsjetili na djetinstvo, a turiste upoznali s tradicijom našega kraja. U čast otočnih nona, svi proizvodi su rađeni ručno i bez konzervansa, izvorni su i tradicionalni“, kaže Margareta Debelić Radetić, vlasnica obrta Slastice Margareta s otoka Cresa, promotorica otočnih vrijednosti, sudionica raznih sajmova te dobitnica mnogih priznanja za svoj rad.

Podrška članova obitelji

Mali obiteljski obrt sa sjedištem u gradu Cresu Margareta je naslijedila od oca Željka. Nakon završene srednje ugostiteljske škole za slastičara zajedno s roditeljima krenula je u posao koji voli.

Svi proizvodi su rađeni ručno i bez konzervansa, izvorni su i tradicionalni

"S obzirom da mi je bila velika želja nastaviti poslovanje, zajedno smo odlučili nazvati djelatnost po meni, tada mladoj i neiskusnoj djevojci. Do mirovine tata je bio glavni, a od 2008. godine obrt preuzimam ja. Roditelji su mi dan-danas velika podrška i stručni savjetnici, mama Marija je također školovana slastičarka, a tata pekar tako da se zaista imam na koga osloniti. A tu je i moj suprug Robert koji mi je također izuzetno velika podrška u svakom pogledu“, ističe Margareta te dodaje da ima jednu zaposlenu osobu, dragu prijateljicu Natašu, koja joj puno znači u prodaji u samoj radnji.

Izvornost i kvalitetu potvrdili oznakom Hrvatski otočni proizvod

U vrijeme kada su se posljedice Domovinskog rata itekako osjećale na tržištu rada i u turizmu, počeli su s proizvodnjom kolačića pripremljenim po starim creskim receptima. Bili su prvi koji su se odvažili ponuditi domaće proizvode Cresu i široj javnosti.

"Našu izvornost i kvalitetu potvrdili smo 2010. i 2011. godine oznakom Hrvatski otočni proizvod koju dodjeljuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Buculini, kacotini, rozete, smokva medenjak, salvia buculin, čifleti, bruštulane mendule, godinama obogaćuju stolove raznih svečanosti te su postali prepoznatljivi širom svijeta. Škanjata, pugaca oliveta, buculin oliva te kao kruna petnaeste godišnjice rada Torta naših kapetana, originalni su i izvorni suveniri otoka Cresa“, kaže Margareta.

Sa svih strana svijeta stižu razglednice s dobrim željama

Upornost, vjera u ideju i veliki radni angažman ove obitelji omogućili su da obrt opstane te da kroz tradiciju obogaćuju ponudu otoka. Dokaz tome su razglednice s dobrim željama koje redovito stižu na adresu slastičarne sa svih strana svijeta.

Tradicionalne slastice uveseljavaju kupce

"Smatramo da je naš posao plemenit i stoga izuzetno lijep jer uveseljavamo kupce tradicionalnim slasticama za razne prigode, a posebno usrećujemo djecu tortama najdražih likova iz crtanih filmova“, za kraj ističe Margareta koja u potpunosti uživa u radu i kreativnosti koje ulaže u svoju slatku djelatnost.


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatski otočni proizvod Margareta Debelić Radetić Cres Slastice


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."