Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita suhomesnatih proizvoda
  • 19.02.2014. 11:05

Senzorska i analitička zaštita suhomesnatih proizvoda

U organizaciji PC Sinj organizirana je radionica o analitičkoj i senzorskoj zaštiti suhomesnatih proizvoda prema EU standardima

  • 296
  • 32
  • 0

U organizaciji Poduzetničkog Centra Sinj, dana 14.02.2014 u sinjskoj gradskoj vijećnici održana je prva radionica na temu "Senzorska analitika i zaštita autohtonih proizvoda i edukacija proizvođača trajnih suhomesnatih proizvoda po EU standardima".

Sudionici radionice među kojima su bili proizvođači suhomesnatih proizvoda, članovi stručnog ocjenjivačkog povjerenstva nacionalnog sajma pršuta iz sve četiri dalmatinske županije, Grada Sinja i Županije pozdravila je direktorica PC Sinj Ana Barać, koja je istaknula važnost i cilj ove radionice, a koja se provodi u sklopu projekta „Porast konkurentnosti proizvođača trajnih suhomesnatih proizvoda“ odobrenog od strane Ministarstva poduzetništva i obrta kroz Poduzetnički Impuls za 2013. godinu.

Ova radionica je svojevrsna edukacija kušača i proizvođača trajnih suhomesnatih proizvoda kao senzorskih analitičara. Cijeli projekt radionice je uvod i predradnja za nadolazeći 9. nacionalni sajam pršuta, koji bi se trebao održati od 12. do 13. travnja ove godine. "U skopu 9. Nacionalnog sajma pršuta planiramo napraviti organizaciju konferencije o zaštiti autohtonih proizvoda na razini EU."

U ime grada Sinja pozdravne riječi, s naglaskom kako će grad Sinj uvijek davati potporu ovakvim projektima, uputio je dogradonačelnik Zlatko Ugrin, a o važnostima ovakvog skupa koji ima edukativnu, ali i poduzetničku komponentu govorio je pročelnik županijskog odjela za gospodarstvo Anđelko Katavić.

Na radionici su sudjelovali i ocjenjivači - stručnjaci koji su bili dio stručnog ocjenjivačkog povjerenstva prošlogodišnjeg Sajma pršuta, predstavnici Hrvatskih zavoda za javno zdravstvo iz sve četiri dalmatinske županije predvođeni prof. dr. sc. Mirkom Gugićem. Oni su raspravljali o analizi rada povjerenstva na prošlom sajmu, s određenim stručnim zaključcima kako unaprijediti svoje aktivnosti u stručnom pogledu za ovogodišnji 9. po redu nacionalni sajam pršuta.

U sklopu radionice održana je i osnivačka skupština "Udruge senzorskih analitičara Dalmacije i stručnjaka za zaštitu i savjetovanje potošača i proizvođača". Za prvu predsjednicu Udruge izabrana je Ana Barać, a za potpredsjednicu gospođa Jadranka Marušić, dugogodišnja djelatnica Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije.

"Cilj Udruge je promicanje, razvitak i unapređivanje kvalitete trajnih suhomesnatih proizvoda i ostalih autohtonih proizvoda, edukacija i savjetovanje proizvođača i potrošača, te zalaganje za zaštitu domaće tehnologije i znanja. Udruga će imati i druge aktivnosti osim ovih temeljnih, kao što su organizacija raznih savjetovanja i edukacije i potrošača i proizvođača u cilju zaštite svoje proizvode te suradnja sa organizacijama, udrugama i institucijama koje se bave sličnim djelatnostima i problematikom u EU."


Tagovi

PC Sinj Ana Barać 9. nacionalni sajam pršuta Zlatko Ugrin Anđelko Katavić Mirko Gugić Jadranka Marušić Suhomesnati proizvodi EU standardi


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]