• Europska agencija za sigurnost hrane
  • 19.03.2017. 16:30

Salmoneloza u naglom padu, kontrole funkcioniraju?

EFSA: pojava salmoneloze u većem broju zemalja - broj prijavljenih slučajeva u naglom padu!

Foto: pixabay.com, jeshoots
  • 1.251
  • 124
  • 0

Broj oboljelih u epidemiji bolesti uzrokovane bakterijom Salmonella Enteritidis u Europi je u padu otkako se od prošle jeseni provode kontrolne mjere na farmama jaja i distribucijskim mjestima, javlja hah.

Vrhunac pojave bolesti bio je u posljednjem tjednu rujna 2016. godine, kada je prijavljeno oko 60 slučajeva u jednom tjednu. Naknadno su provedene kontrolne mjere te je od tada broj slučajeva u stalnom padu, s maksimalno dva nova slučaja tjedno u siječnju i veljači 2017. godine.

U Hrvatskoj i Mađarskoj smrtni slučaj

U izvješću EFSA-e i ECDC-a "Zajednička brza procjena izbijanja bolesti - Izbijanje bolesti uzrokovano bakterijom S. Enteritidis u većem broju zemalja", nalaze se najnoviji podaci u odnosu na izvješće koje je EFSA objavila 27. listopada 2016.

Nove slučajeve prijavile su Belgija, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Švedska i Velika Britanija. Nakon što su se bolesti počele pojavljivati u svibnju 2016. godine, pogođeno je 14 zemalja. Slučajevi su zabilježeni i u Hrvatskoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Luksemburgu i Sloveniji. U Hrvatskoj i Mađarskoj prijavljen je po jedan smrtni slučaj.

Poljska izvor bolesti

Dokazi prikupljeni metodom sekvenciranja cijeloga genoma, epidemiološkim ispitivanjem te ispitivanjem okoliša i praćenjem ukazuju kako su izvor zaraze jaja iz Poljske. Naknadnim istragama su ustanovljeni izvori izbijanja bolesti na farmama kokoši nesilica u Poljskoj, koje su bile kontaminirane S. Enteritidis.

Obzirom na mogućnost da je S. Enteritidis uvedena u lanac proizvodnje jaja na višoj razini, preporučeno je da Poljska dodatno provjeriti stanje uzgajališta i rasplodnih jata, osobito onih povezanih s kontaminiranim farmama.

Sustav ranog upozorenja

Pogođene bi zemlje trebale nastaviti razmjenu informacija o epidemiološkim, mikrobiološkim i ekološkim istraživanjima, uključujući izdavanje bitnih obavijesti putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) i Sustava ranog upozorenja i odgovora (EWRS) koji predstavlja službeni kanal obavještavanja o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju.

Kako bi se pomoglo u praćenju ovog izbijanja bolesti, novi slučajevi se, također, trebaju prijavljivati u Epidemiološki informacijski sustav za nadzor bolesti koje se prenose hranom i vodom (Epidemic Intelligence Information System for food- and waterborne diseases, EPIS-FWD).

Tolušić iskorijenio salmonelu?

Zgodno za istaknuti je da je na pitanje novinara "Tri je mjeseca prošlo od pojave salmonele u hrvatskim trgovinama, a objava o novim slučajevima na stranicama Ministarstva poljoprivrede više nema. Znači li to da je salmonela nestala iz Hrvatske, ili su kontrole ipak popustile?" Tolušić odgovorio "Niti jedno, niti drugo. Naprotiv, u proračunu za 2017. osigurali smo više sredstava za kontrole i inspekcije. Mislimo raditi još aktivnije i provoditi pojačane nadzore. Uz kontrole koje provodimo kroz redovni plan aktivnosti, imamo i izvanredne, koje smo provodili tijekom posljednja tri mjeseca."

O kontrolama kaže: "Ne najavljujemo kontrole jer ne želimo imati iskrivljenu sliku stanja u našim trgovinama. Niti naši inspektori znaju kamo će ići u kontrolu sve dok im ja ne izdam naredbu. Moram pohvaliti što se i kod trgovaca stvorila svijest da trebaju provoditi kvalitetniju kontrolu proizvoda koji se nalaze u njihovim trgovinama. Rezultat svega toga je definitivno manje problema sa salmonelom."

Foto: pixabay.com, jeshoots


Izvori

Hrvatska agencija za hranu HAH


Tagovi

Salmonela Izvješće EFSA ECDC


Autorica

Ivana Nađ

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi