Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Epidemija
  • 11.07.2017. 16:30

Salmonelom iz paste od sezama zaraženo 47 osoba

Izbijanje zaraze uzrokovane novim serovarom Salmonella enterica subspecies enterica s antigenom formulom 11:z41:e,n,z15, započelo u Grčkoj i obuhvatilo 47 osoba u više europskih zemalja (Češka, Njemačka, Grčka, Luksemburg i Velika Britanija) u vremenu od ožujka 2016. do svibnja 2017. godine.

Foto: Bigstockphoto/trans
  • 1.281
  • 67
  • 0

Hrvatska agencija za hranu obavještava da je izbijanje zaraze uzrokovane novim serovarom Salmonella enterica subspecies enterica s antigenom formulom 11:z41:e,n,z15, započelo u Grčkoj i obuhvatilo 47 osoba u više europskih zemalja (Češka, Njemačka, Grčka, Luksemburg i Velika Britanija) u vremenu od ožujka 2016. do svibnja 2017. godine.

Epidemiološki i mikrobiološki dokazi povezuju ovu epidemiju s pastom od sezama proizvođača iz Grčke, a koji je koristio sjemenke sezama iz jedne afričke zemlje.

Nakon povlačenja sezamove paste s tržišta, u ožujku i travnju ove godine, nije zabilježen niti jedan novi slučaj u ljudi.

Ukoliko se pojave novi slučajevi povezani sa serovarom iz ove epidemije, potrebno ih je prijaviti što prije u EPIS-FWD (Epidemic Intelligence Information System for Food - and Waterborne Diseases and Zoonoses), u EWRS (Early Worning and Report System) te RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) kako bi nadležna tijela u EU mogla procijeniti izloženost i pokušati identificirati sve moguće poveznice s epidemijom.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Bigstockphoto/trans961


Tagovi

Salmonela Zaraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).