Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmonela
  • 16.11.2016. 10:00

Salmonela u piletini, a javnost ne zna!

U piletini iz jednog hrvatskog trgovačkog lanca koja je analizirana 21. listopada pronađena je salmonela, a informaciju o tome su objavili tek 11. studenog u europskom sustavu uzbunjivanja.

Foto: bigstockphoto.com, Fatality
  • 22.965
  • 2.362
  • 0

U piletini iz jednog hrvatskog trgovačkog lanca koja je analizirana 21. listopada, pronađena je salmonela, a informaciju o tome su objavili tek 11. studenog u europskom sustavu uzbunjivanja - RASFFF. Tamo stoji kako je Salmonella enteriditis pronađena u rashlađenim svježim pilećim prsima iz Poljske, na uzorku kojega je na pretragu dao sam trgovac.

Nije bilo uzbune jer je istekao rok trajanja?

No kako joj je u trenutku dobivanja pozitivnog nalaza na salmonelu već istekao rok, nije objavljena uzbuna na nivou EU, već je samo zabilježeno kako više nije na tržištu i zbog toga nisu poduzete bilo kakve akcije, javljaju iz Ministarstva.

Vijest o zaraženoj piletini stigla je samo mjesec dana nakon smrti petogodišnjeg dječaka koju je uzrokovala salmonela pronađena u jajima koje je njegova obitelj kupila u Kauflandu.

Netko je piletinu možda kupio u listopadu?

Jesu li hrvatske službe nadležne za kontrolu hrane zakazale kad javnost nisu upozorile da je u pilećim fileima, uvezenima iz Poljske, izolirana Sallmonela enteriditis? Iz Ministarstva poljoprivrede potvrđuju da se ta piletina ne nalazi na tržištu u Hrvatskoj jer joj je istekao rok trajanja.

No, dok se čekao nalaz, moguće je da je piletina još uvijek bila na tržištu, što realno znači da i danas netko može imati u svom zamrzivaču ako ju je kupio u listopadu.

U Ministarstvu poljoprivrede navode kako o svakom povlačenju proizvoda s tržišta obavještavaju javnost istog trenutka - putem priopćenja medijima i obavijesti na web stranici Ministarstva. Zanimljivo je da se uzimanje uzoraka koji su doveli do otrkića salmonele u piletini odvijao u jeku afere zbog salmonele u uvezenim jajima.

Tolušić traži odgovornost nadležnih

"Nakon provedenog postupka samokontrole i analize Lidl Hrvatska d.o.o. je 2.11.2016. prijavilo Ministarstvu poljoprivrede da je utvrđena salmonela u uzorcima proizvoda:

  • Svježa pileća prsa, cca. 1kg, podrijetlo Poljska, dobavljač Mesna industrija Braća Pivac, rok trajanja: 25.10.2016.
  • Pačja prsa s kožom, 420g, podrijetlo Mađarska, dobavljač Hungerit, rok trajanja: 28.10.2016.

Lidl je dao analizirati proizvode iz svog distribucijskog centra u Jastrebarskom (19.10. - nalaz negativan) te u Perušiću (21.10. - nalaz pozitivan). Laboratorijski nalaz Lidlu je dostavljen 2.11.2016. Lidl je od dobavljača mesa - Mesna industrija Braća Pivac - zatražio njihove nalaze za iste proizvode. Iz Pivca su Lidlu potvrdili da su tri nalaza analiza koje su oni napravili negativna na salmonelu", javljaju iz Ministarstva.

Povlačenje proizvoda iz prodaje 24.10.

Evo i tijeka događaja, prema informaciji iz Ministarstva poljoprivrede. Prema vlastitoj proceduri, dan prije isteka roka trajanja, Lidl Hrvatska d.o.o. proizvode povlači iz prodaje: 24.10.2016. (svježa pileća prsa) i 27.10.2016. (pačja prsa). Svi proizvodi koji su vraćeni iz trgovina su neškodljivo uklonjeni. Lidl Hrvatska d.o.o. je odradio sve potrebne aktivnosti te redovno kontrolira proizvode koje stavlja na tržište i o tome pravodobno izvijestio Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede je 4.11.2016. po dobivanju obavijesti od Lidla, zatražilo dodatne informacije od veterinarske inspekcije s terena te prikupljanje svih potrebnih dokumenata kako bi se situacija prijavila u EU RASFF (sustav brzog uzbunjivanja za hranu).

Veterinarska inspekcija je nakon prikupljanja dokumentacije i svih potrebnih podataka 10.11.2016. obavila još jedan nadzor u Mesnoj industriji Braća Pivac i utvrdila da se u objektu ne nalaze proizvodi svježih pilećih prsa uvezenih iz Poljske. Sutradan, 11.11.2016. nacionalna kontakt točka (više djelatnika Ministarstva poljoprivrede) prosljeđuje informaciju u EU RASFF.

Zakazao sustav javnog uzbunjivanja?

Obzirom da je tom mesu istekao rok trajanja te se ono više nije nalazilo na tržištu EU RASFF je informaciju zaprimljenu od RH klasificirao kao "information for attention" (obavijest za informaciju), a ne kao "alert" (uzbuna). Sustav brzog uzbunjivanja na razini EU je tako postavljen i samo u slučajevima kada se neki prehrambeni proizvod mora povući s tržišta - tada Ministarstvo šalje upozorenje javnosti.

Ministarstvo je kontaktiralo Lidl Hrvatska d.o.o. gdje su potvrdili da svi građani koji su kupili meso za koje se sumnja da je zaraženo salmonelom, isto mogu vratiti u najbližu trgovinu Lidla i tamo će dobiti povrat novca, neovisno o tome imaju li račun.

Važno je napomenuti da dobra termička obrada hrane (kuhanje/pečenje) uništava salmonelu te uklanja opasnost od obolijevanja ovom zaraznom bolešću. "Kao ministar poljoprivrede osobno smatram da javnost mora odmah biti obaviještena o svakoj potencijalnoj opasnosti za zdravlje, bez obzira što procedure to ne nalažu. Iako je Ministarstvo poljoprivrede postupilo po svim zadanim procedurama, morali smo biti brži i učinkovitiji. Moramo promijeniti način razmišljanja i ne biti birokrati, nego uistinu voditi brigu o našim građanima. Smatram da smo mogli učiniti više i zato ću tražiti odgovornost nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede", izjavio je ministar Tolušić.

Foto: bigstockphoto.com, Fatality


Tagovi

Salmonela Piletina Jaja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]