Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržišne cijene
  • 17.08.2015. 14:50

Rastu cijene žitarica - mlijeko i ulje u bescjenje!

Cijene hrane na najnižoj razini u posljednjih šest godina!

  • 708
  • 85
  • 0

Cijene poljoprivrednih proizvoda pale su u lipnju na najnižu razinu u zadnjih šest godina, izvijestila je Svjetska organizacija za hranu FAO. Indeks cijena FAO u prosjeku je bio 164.6 bodova u lipnju, za 1.7 bodova ili 1% manje nego u lipnju i gotovo 40 bodova (19.4%) manje nego prijašnje godine.

Indeks cijena na internacionalnom tržištu promatra se za pet glavnih prehrambenih skupina: žitarice, meso, mliječni proizvodi, biljna ulja i šećer. Pad u cijenama hrane uzrokovan je padom cijena primarno mliječnih proizvoda i biljnih ulja.

Smanjena potražnja iz Kine, bliskog Istoka i Afrike

Prema FAO statistikama, indeks cijena mliječnih proizvoda pao je za 7.2% s obzirom na mjesec prije, upravo zbog niže potražnje iz Kine, bliskog Istoka i sjeverne Afrike, te povećanja EU proizvodnje mlijeka. Uvoz je u te zemlje znatno smanjen.

Cijene biljnih ulja su bile za 5.5% niže nego u lipnju, što je njihova najniža razina od lipnja 2009. FAO nagoviješta da je smanjenje primarno uzrokovano padom međunarodnih cijena palminog ulja zbog povećane proizvodnje u jugostočnoj Aziji.

Pale cijene mliječnih proizvoda i ulja

Nastavlja se slabljenje cijena sirove nafte, što je također imalo utjecaja na cijene biljnih ulja. Cijene mesa govedine i svinjetine, kao i peradi, ostale su stabilne. Sveukupni pad cijena ne odnosi se na cijene žitarica koje su također stabilne. Nepogodni vremenski uvjeti u sjevernoj Americi i Europi, posebno za kukuruz i pšenicu, održali su cijene žitarica koje su u porastu. Cijena riže ima silazni trend. Cijena šećera narasla je za 2.5% u usporedbi s lipnjem, i to zbog loših žetvenih uvjeta u glavnoj regiji za proizvodnju - Brazilu.


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Tržišne cijene Meso Mlijeko Žitarice Biljna ulja Pad cijena Palmino ulje Kina Afrika Biski Istok FAO Indeks cijena Kukuruz Pšenica Govedina Svinjetina Perad


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.