Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 22.03.2022. 18:00

Rastu cijene mlijeka na globalnom tržištu

Rusija i Ukrajina su među glavnim dobavljačima gnojiva i žitarica potrebnih za opskrbu stoke hranom. Prekidom uvoza s ovog područja proizvođači su se našli u problemima

Foto: Depositphoto/p.thongdumhyu
  • 1.790
  • 292
  • 0

Svjetske cijene mlijeka rastu zbog rata u Ukrajini i prekida lanca opskrbe. Financial Times je objavio da su porasle cijene punomasnog mlijeka u prahu i bezvodnih mliječnih masti.

Citirajući podatke iz Global Dairy Trade indeksa, FT je izvijestio da je cijena bezvodne mliječne masti (maslo, sadrži 99,8 m.m.), 15. ožujka dosegla rekordnih 7.111 dolara po toni, dok je cijena punomasnog mlijeka u prahu dostigla osmogodišnji maksimum.

Novi Zeland zabilježio pad proizvodnje

Rusija i Ukrajina su među glavnim dobavljačima gnojiva i žitarica potrebnih za opskrbu stoke hranom i prekidom uvoza s ovog područja proizvođači su se našli u problemima.

Novi Zeland osigurava oko 35 posto svjetske prodaje mlijeka, ali su zabilježili pad proizvodnje za šest posto u odnosu na prethodnu godinu.

"Rat u Ukrajini je dodatno otežao situaciju izazvanu pandemijom Covid-19, utječući na globalne lance opskrbe, cijenu nafte i ponudu žitarica", rekao je Miles Hurrell, izvršni direktor novozelandske Fonterre, najvećeg svjetskog izvoznika mlijeka. 

Veći troškovi stočne hrane

Napominje se da povećanje troškova stočne hrane predstavlja veliki problem za mljekare, jer čini 70 do 80 posto troškova. U kombinaciji s drugim negativnim faktorima, to je već dovelo do problema za pet najvećih svjetskih izvoznika.

Stočna hrana čini 70 do 80 posto troškova (Foto: Depositphotos/Wirestock)

Proizvođači strahuju da će doći do još većeg rasta cijena sirovog mlijeka, koje je jedan od glavnih proizvoda prehrambene industrije širom svijeta.

Julien Denormandie, francuski ministar poljoprivrede, je izjavio da bi rat mogao dovesti do krize hrane na globalnoj razini.

Najsiromašniji najviše pogođeni

Najviše će biti pogođeni najsiromašniji. Kućanstva u zemljama s niskim prihodima izdvajaju skoro polovicu svojih budžeta za hranu. Posebno će biti pogođene zemlje Bliskog Istoka i sjeverne Afrike koje su žitarice i drugu robu nabavljale od Rusije i Ukrajine.

Upitna opskrba hrvatskih farmi stočnom hranom?

U Libanonu je 2020. godine je više od 80 posto pšenice uvezeno iz Ukrajine. Libija je 40 posto svojih potreba za pšenicom namirivala uvozom iz ove zemlje. Ništa bolja situacija nije ni u Egiptu gdje 80 posto pšenice dolazi iz Rusije i Ukrajine.


Tagovi

Mlijeko Cijena mlijeka Svjetsko tržište Poskupljenje Rast cijena Stočna hrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo