Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suvremena uljara
  • 01.12.2016. 09:00

Projekt eko prerade masline jedinstven u svijetu

"Takvo cjelovito ekološko rješenje trenutno imamo samo mi. Jedni zbrinjavaju kominu, a drugi samo tehnološku vodu, ali nemaju ovakav ekološki osviješten projekt, kojim se proizvodi i električna struja iz obnovljivog izvora energije".

  • 2.373
  • 107
  • 0

Među onima koji očekuju velike količine maslina za preradu je i Uljara Bilaja u Marini, jedna od najsuvremenijih uljara u Hrvatskoj.

Tu se prerada maslina odvija u tri faze isključivo mehanički, i to hladnim prešanjem. Ukupni kapacitet obiju uljara je 12 tona na sat, što znači da dnevno zajedno mogu preraditi 288 tona maslina. "Bilaja" na tržištu postoji od 2003. godine i do danas slovi kao jedna od najvećih tvrtki za proizvodnju i obradu ploda masline u Hrvatskoj.

Moderan sustav odvodnje u Uljari Bilaja

Uza sve što imaju, u "Bilaji" itekako vode brigu o ekološkim uvjetima, pa prvi među uljarama žele uspostaviti moderan sustav odvodnje. O čemu je riječ, objašnjava Martin Kilić, voditelj pogona u Uljari "Bilaja".

"Pri uspostavi modernog sustava odvodnje koristimo se privatnim vodonepropusnim jamama sa po pet priljeva i mastolovkom ukupnoga kapaciteta 3.000 tona tehnološke vode iz procesa. Jame se prazne ovisno o potrebama objekata, ali u pravilu, kad radimo punim kapacitetom, praznimo do 500 kubičnih metara dnevno, što zadovoljava naše proizvodne potrebe", kaže Kilić.

Oni imaju ugovor o pražnjenju jama s tvrtkom iz Žrnovnice "Cigić" d.o.o., koja jedina ispunjava potrebe za pražnjenjem tolikih količina vode dnevno. Ove godine potpisali su i ugovor o zbrinjavanju tehnološke vode i komine, koje su nusproizvod prerade i proizvodnje maslinova ulja, s tvrtkom SENSE-ECO iz Zagreba.

Komina kao gorivo

Ta tvrtka gradi energanu na bioplin u radnoj zoni Podi u Šibeniku i koristila bi kominu kao osnovno pogonsko gorivo u proizvodnji struje zbog njezine kalorične moći. Ugovor je potpisan na razdoblje od 18 godina, s mogućnošću njegova produljenja nakon isteka tog roka.

"Svim uljarima koji proizvode tehnološku vodu i kominu kao nusproizvod u proizvodnji maslinova ulja ponuđeno je da se pridruže ovom projektu, koji je jedinstven u cijelom svijetu. Takvo cjelovito ekološko rješenje trenutno imamo samo mi Hrvati, nema ga ni jedna druga država koja proizvodi maslinovo ulje. Jedni zbrinjavaju kominu, a drugi samo tehnološku vodu, ali nemaju ovakav ekološki osviješten projekt, kojim se uz zbrinjavanje tehnološke vode i komine, koja bi inače završila u prirodi ili tko zna gdje, proizvodi i električna struja iz obnovljivog izvora energije", poručuje Kilić.

Financijske i ekološke dobrobiti

Za uljare je projekt zbrinjavanja komine i tehnološke vode vrlo značajan s ekološke i s financijske strane, jer sada puno troše individualno se rješavajući komine i tehnološke vode.

Taj bi novac mogli uložiti u modernije i suvremenije pogone za preradu ili kao pomoć maslinarima, podižući otkupnu cijenu maslinova ulja i snižavajući cijenu prerade kako bi bili konkurentniji na svim svjetskim tržištima, ne samo na europskom.

"Realizacija projekta prikupljanja komine, za sada samo iz uljara koje rade u tri faze, počinje 2017. godine, dok će se vegetativna voda i komina iz uljara koje rade u dvije faze uzimati već 2018. godine, kad cjelokupno postrojenje za zbrinjavanje i proizvodnju električne energije proradi u cijelosti", poručuju iz Bilaje.

Hladna prerada

Ulje se iz plodova masline dobiva isključivo hladnom preradom, što znači da temperatura vode u miješalici ne smije doseći više od 26 stupnjeva. Masline koje otkupljuje tvrtka "Bilaja" moraju biti isključivo isti dan brane i prerađene. Poslije svake mušterije cijelo se postrojenje čisti, tako da ulje jedne mušterije nema dodira s uljem drugih, čime se dobiva veća kvaliteta ulja, ali i veća sigurnost.

Autor: Ojdana Koharević


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Uljara Marina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]