Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski duhani
  • 11.09.2015. 14:30

Proizvodnja duhana - jesmo li popušili?

Kako se ove godine konačno očekuje dobar i stabilan urod duhana - ponovno na svjetlo dana izlazi pitanje otkupa. Po tom pitanju oglasio se Zlatko Pleša, direktor Hrvatskih duhana iz Virovitice!

Foto: depositphotos.com/branex
  • 508
  • 83
  • 0

Dok su prethodnu godinu obilježile su obilne kiše koje su umanjile očekivani prinos, a urod 2013. zadesio rani mraz, ove se godine na domaćim poljima duhana očekuje dobar urod. Najviše je u proizvodnji duhan tipa virginia i burley.

Procjene govore da se uzgojem duhana bavi oko 1.400 poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj, a dok je duhan za svaku državu kultura od strateške važnosti, naši proizvođači od strane države nisu dovoljno zaštićeni.

Kako su proizvođači duhana dvije godine zaredom ostvarivali smanjene prinose zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika, a ove se godine konačno očekuje dobar i stabilan urod - ponovno na svjetlo dana izlazi pitanje otkupa. Po tom pitanju oglasio se Zlatko Pleša, direktor Hrvatskih duhana iz Virovitice, članice Adris grupe - ali i dalje bez ključnih odgovora.

Hoće li i ovogodišnja proizvodnja otići u dim?

"Teško je u ovoj situaciji bilo što komentirati i špekulirati o budućim aktivnostima novog vlasnika duhanske jedinice. Naravno da ćemo na vrijeme informirati i javnost i proizvođače o daljnjim aktivnostima i namjerama budućeg vlasnika", izjavio je Pleša, javlja jatrgovac.com. Stoga kooperanti i dalje nemaju informaciju nastavljaju li suradnju s Hrvatskim duhanima - budućnost proizvodnje je neizvjesna.

Podsjetimo, Tvornica duhana Rovinj u lipnju je i službeno prodana multinacionalnoj kompaniji British American Tobacco (BAT) za pola milijarde eura.

Prošlogodišnja otkupna cijena za kilogram duhana iznosila je 11,26 kuna, dok se o ovogodišnjoj cijeni još špekulira.

Tvornica duhana Rovinj bila je u vlasništvu Adris grupe, koja je 2007. godine u Kanfanaru bila otvorila novu tvornicu TDR-a vrijednu 123 milijuna eura, nadajući se daljnjem razvoju. Mato Zadro, predsjednik uprave TDR-a tada je izjavio da će proizvodnja biti nastavljena, a radna mjesta sačuvana. Što se statistike tiče, TDR je tvornica koja godišnje proizvede oko 9 milijardi cigareta.

Berbe započele u kolovozu

Prošlogodišnja otkupna cijena za kilogram duhana iznosila je 11,26 kuna, dok se o ovogodišnjoj cijeni još špekulira. Prve berbe duhana započele su kod nas početkom kolovoza, a urod bi mogao iznositi 9.000 tona, što je dugogodišnji prosjek.

Foto: depositphotos.com/branex


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Zlatko Pleša Hrvatski duhani Uzgoj duhana Tvornica duhana Rovinj Adris Mato Zadro Cijena duhana Duhan


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.