Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sira
  • 16.06.2014. 11:30

Proizvođače sira očekuju novi propisi?

Na HACCP radionici za proizvođače sira, održanoj u Puli, najavljeni su novi propisi u proizvodnji sira od kojih će se najznačajiji odnositi na uvjete opremanja objekata

Foto: depositphotos.com
  • 177
  • 10
  • 0

S danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, na snagu su došli i europski zakoni. Promjene se događaju svakodnevno pa je važno provjeravati jesu li doneseni neki novi propisi, zabrane i slično. Iz Centra za kvalitetu HGK, na HACCP radionici namijenjenoj proizvođačima sira, održanoj 10. lipnja u Puli, Nevenka Gašparac je istaknula kako opravdanja "nismo znali" više ne dolaze u obzir. Okupljenim istarskim proizvođačima poručila je da budu vrlo oprezni sa svime što ulazi u njihov objekt, jer s tim dolazi i najviše problema. Upoznala ih je sa zakonskim novinama, koje najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede te istaknula kako su u planu izmjene svih trenutno važećih nacionalnih propisa u području hrane životinjskog podrijetla, ali i uvođenje novih propisa.

Najzačajnije izmjene odnose se na uvjete opremanja objekata

Gašparac je pojasnila da se najznačajnije izmjene odnose na uvjete opremanja objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Objasnila je da to znači da će se u objektima malog kapaciteta dopustiti korištenje obrađenih drvenih konstrukcija u prostorijama za dimljenje, zrenje i skladištenje. Podovi, zidovi i stropovi moći će biti od prirodnih materijala, a različite tehnološke faze proizvodnje ili proizvodnja različitih proizvoda moći će se odvijati u jednoj prostoriji. U jednoj prostoriji će se moći skladištiti sirovine i gotovi proizvodi.

"Za objekte koji služe proizvodnji sira moći će se koristiti jedan sudoper za pranje ruku i hrane, a voda će se jednom godišnje ispitati udovoljava li odredbama propisa o vodi za piće. I kao posljednje, ako se ne bude mogla osigurati analiza na somatske stanice i ukupni broj mikroorganizama, bit će dovoljno da mlijeko nema vidljivih promjena", rekla je na radionici Gašparac.

Također, Gašparac je upozorila proizvođače o tome što će od njih tražiti nadležna inspekcija. Bit će tu provjera o ispravnom postavljanju sustava i o tome provodi li se učinkovito i dosljedno, je li djelovanje i uz to povezani rezultati u skladu sa planom te jesu li uspostavljene mjere prikladne za postizanje ciljeva.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Proizvodnja sira Mljekarstvo Nevenka Gašparac Zakonske promjene Novi propisi Opremanje objekata Skladištenje Pula Radionica HGK


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.