Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaput slanina
  • 01.05.2015. 16:10

Princeza pušnice prodana za tisuću eura

Vladimir Škrobo Bajo poznati je enološki i gastronomski stručnjak koji je i tvorac najveće slanine u Slavoniji! Princezu pušnice kupio je nepoznati kupac s Kvarnera i za nju je platio 1.000 eura.

Foto: SIB.hr
  • 1.904
  • 306
  • 0

Hit nedavno održanog Proljetnog vašara u Karancu svakako je bila Kaput slanina u vlasništvu baranjskog enološkog i gastronomskog majstora Vladimira Škrobe Baje. Vlasnik restorana Baranjska kuća na istom je sajmu odnio i pobjedu u kategoriji Princeza pušnice pa je njegova slanina, osim što je najveća, odnijela titulu i najljepše. No ne zadugo nakon vašara, mnogi su bili zainteresirani za tu delikatesu iz Slavonije.

Slanina je nastala na jednom tradicionalnom kolinju 29. studenoga, kako kaže Bajo, kada su srušili bravca od 300 kila i od njega priredili tu tablu koja je nakon sušenja visoka dva metra i dvadeset centimetara i 130 centimetara široka. Nakon salamurenja u najvećem koritu za šurenje polovica koje je Karanac ikad vidio, komad sirove leđne slanine dimljen je tjedan dana na bukovim i hrastovim drvima, a potom se dobro osušio na svježem baranjskom zraku. Ostale tajne zanata iz ove baranjske slaninarske radionice nije htio otkriti, ali sve je rađeno po domaćoj autohtonoj recepturi.

Najveća slanina u Slavoniji i Baranji otišla na Kvarner

Slanina je prodana na područje Kvarnera za iznos od 1.000 eura, odnosno za 70 kuna po kilogramu. Novi vlasnik zasigurno će od nje moći napraviti veliku gozbu, dok se bivši vlasnik već okreće novim izazovima. Slanina je sada negdje na stolovima vjerojatno omotana oko škampa, a Bajo se već priprema za sljedeću godinu i novi Proljetni vašar kada će pokušati napraviti novi korak u dizajnu i velični Kaput slanine.

Foto: SIB.hr


Tagovi

Kaput slanina Vladimir Škrobo Baja Proljetni vašar Karanac Kupac slanine Princeza pupnice Gastro manifestacija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]