Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 04.05.2022. 17:00

Prijedlog nacrta Pravilnika o žitaricama i njihovim proizvodima u javnom savjetovanju

Njime se propisuju opći zahtjevi kvalitete za žitarice namijenjene krajnjem potrošaču za neposrednu konzumaciju kao i proizvode od žitarica koji se stavljaju na tržište, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
  • 942
  • 25
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je u javno savjetovanje pustilo prijedlog nacrta Pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica.

Njime se propisuju se opći zahtjevi kvalitete za žitarice namijenjene krajnjem potrošaču za neposrednu konzumaciju kao i proizvode od žitarica koji se stavljaju na tržište, a odnose se na: nazive, definicije i opće zahtjeve kojima moraju udovoljavati, vrstu i količinu sastojaka te drugih tvari koje se koriste u proizvodnji i preradi te dodatne zahtjeve označavanja.

Između ostalog u Pravilniku stoji da oljuštene žitarice mogu sadržavati najviše 0,25 posto neoljuštenih zrna, isto tako nečistoća i zrna drugih žitarica, od čega najviše 0,15 posto pljeve i pljevice te najviše 0,10 posto zrna drugih žitarica te najviše 10 posto lomljenih zrna, odnosno zrna na kojem je otvoren (vidljiv) endosperm.

Smanjuje se dozvoljen udio soli

Također, njime se definira maksimalno dozvoljena razina soli u pecivima te nove razine za maksimalno dozvoljeni udio soli u kruhu, što je nastavak provedbe Strateškog plana za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj 2015. - 2019., prema kojem je Ministarstvo poljoprivrede zaduženo za donošenje zakonodavnog okvira koji regulira udio soli u pojedinim kategorijama hrane.

Kako stoji u njemu, udio soli u pečenom kruhu i pečenom pecivu gotovom za konzumaciju ne smije biti veći od 1,3 posto. Isključeni su dvopek i kruh čiji sastojci sadržavaju sol (masline, slanina, sir, sušena rajčica i sl.), ali i peciva poput slanca ili slanog klipića. Naime, prema prethodnom pravilniku iz 2016. godine dozvoljen udio iznosi 1,4 posto. 

Pravilnikom se definira i pojam "svježi" za nepretpakirane pekarske proizvode i jasnije se propisuju definicije određenih proizvoda (npr. tjestenina) u cilju ujednačene primjene i službene kontrole ove kategorije proizvoda te dodatni zahtjevi kvalitete za pojedine pekarske proizvode.

Promjene i u rokovima trajanja

Pekarski proizvodi koji se stavljaju na tržište u nepretpakiranom obliku mogu biti označeni navodom "svježi" pod uvjetom da nisu pripremljeni korištenjem prethodnog smrzavanja i/ili postupka dopečenja prethodno djelomično pečenog proizvoda.

Dok primjerice kruh produljene svježine mora imati rok trajanja najmanje 5 dana kao što je tost.

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

Savjetovanje je otvoreno do 10.5.2022., napominju iz Ministarstva.


Dokumenti


Tagovi

Kruh Pekarski proizvodi Sol Javno savjetovanje Pravilnik


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]