Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snaga hrvatske hrane
  • 09.09.2014. 19:45

Prijavite se na okrugli stol "Slastice i konditori"

Poslovni dnevnik 17. rujna 2014. u prostorijama HUP-a u Radničkoj 52, organizira okrugli stol "Slastice i konditori", u sklopu projekta Snaga hrvatske hrane.

Foto: depositphotos.com
  • 197
  • 22
  • 0

Nakon okruglih stolova Mlijeko i mliječne prerađevine, Meso, Pekarski proizvodi i tjestenine, Riba i vino, Voće i povrće slijedi nastavak sa Slasticama. Poslovni dnevnik 17. rujna 2014. u prostorijama HUP-a u Radničkoj 52, organizira okrugli stol "Slastice i konditori". Riječ je o još jednom u nizu okruglih stolova u sklopu projekta Snaga hrvatske hrane. Do sada je organizirano pet okruglih stolova posvećenih različitim segmentima proizvodnje i plasmana hrvatske hrane.

Slatke brige konditorske industrije

Hrvatski konditori su tijekom 2013. godine proizveli 53.032 tone raznovrsnih slatkiša od kojih su kroz izvoz prodali gotovo polovicu, konkretno 26.374 tone. Izvozom asortimana na europsko, na prekooceanska te bogata arapska tržišta ostvarili su sveukupno 118 milijuna dolara prihoda. Od spomenutog iznosa samo je dio potrošen na uvoz sirovina i ostalih komponenti neophodnih za redovnu proizvodnju, a ostatak je stavljen u njihove proračune.

Spomenute brojke na prvi pogled ilustriraju da domaća konditorska industrija ima samo "slatke brige" i odličnu perspektivu jer izvozi polovicu cjelogodišnje proizvodnje, a bilježi i suficit o kojem većina hrvatskih gospodarstvenika može tek samo sanjati. Trgovine proizvode nabavljaju na raznim tržištima po daleko nižim cijenama od domaćih. Osim toga, trgovci prisiljavaju domaće proizvođače da im odobre udio u cijeni i to do čak 30 %, dok strancima ne mogu diktirati takve uvjete. Upravo to su razlozi povećanja cijena domaćih proizvoda.

Okrugli stol Slastice održat će se pod moderatorskom palicom dugogodišnje novinarke Poslovnog dnevnika, Božice Babić. I ovim okruglim stolom okupit ćemo stručnjake akademske zajednice, velike proizvođače slastica, male i srednje poduzetnike/proizvođače, kao i predstavnike javne uprave te potaknuti dijalog uz stručnu pripremu i moderiranje.

Strana konkurencija na domaćem tržištu

Na okruglom stolu potaknut će se rasprava o problemu cijene i kvalitete, odnosno o hrvatskom konditoraju i problematici strane konkurencije na domaćem tržištu. Biti će riječ o nabavi sirovina i utjecaju cijena stranih tržišta na hrvatski, domaći proizvod te koliki su izvozni potencijali u regiji i zemljama Europske Unije. Stručnjaci iz struke potaknut će raspravu o uspjehu malih proizvođača, kvalitete, novih okusa, brendiranja te noviteta u pakiranju slastica. Također, posjetitelji okruglog stola imat će priliku saznati sve o proizvodnji sladoleda te kakav je put od sirovine, proizvodnje do trgovina. Za detaljnije informacije o okruglom stolu i načinu prijave možete pogledati ovdje.

Svi okrugli stolovi objedinit će se završnom jednodnevnom konferencijom, 11.11.2014., u Osijeku, gdje će se okupiti predstavnici akademske zajednice, proizvođača-poduzetnika te javne uprave.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Slastice Konditori Konkurencija Sirovina Božica Babić Poslovni dnevnik Cijene Tržište Slatke brige Izvozni potencijal Sladoled


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.