Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jurković
  • 03.11.2018. 07:30

Prepeličja jaja kao afrodizijak? Tko ne proba, ne može znati. OPG Jurković nema dvojbi

U razgovoru smo sredovječnom gospodinu spomenuli kako su jaja dobra za potenciju te je sav ozaren odlučio kupiti 50 komada. No, prije nego smo uopće mogli reagirati, čuo se ženin glas sa strane - dajte vi njemu ipak 100!, otkrivaju nam Jurkovići.

Foto: arhiva OPG Jurković
  • 1.794
  • 295
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jurković malo je gospodarstvo osnovano početkom 2017. godine sa sjedištem u Ravnoj Gori u Gorskom kotaru. Primarna djelatnost je uzgoj japanskih prepelica i prodaja njihovih iznimno zdravih jaja koja su vrijedan izvor vitamina, minerala i aminokiselina, ali i drugih dobrobiti. Tvrdnja o prepeličjim jajima kao prirodnom afrodizijaku dovela je do jedne situacije kada su kupci naručili popriličnu količinu ovih jaja: "U razgovoru smo sredovječnom gospodinu spomenuli kako su jaja dobra za potenciju te je sav ozaren odlučio kupiti 50 komada. No, prije nego smo uopće mogli reagirati, čuo se ženin glas sa strane - dajte vi njemu ipak 100!

Nositelj OPG-a je Ivan Jurković, no zaista cijela obitelj pomaže svojim nesebičnim radom, na primjer u promociji, pakiranju jaja i rezanaca u odgovarajuću ambalažu i sl. Najviše pomažu sin Siniša, snaha Ksenija, ali i unuka Nika koja je glavna za promociju proizvoda te njena mlađa sestra Klara. Za fantastične rezance kojih nikada dosta u ponudi, zaslužna je Ivanova supruga Blaža koja zaista ima zlatne ruke i to će potvrditi svi koji ju poznaju.

Uz prepeličja jaja, tu su i bakini rezanci 

"Neka posebna odluka o početku bavljenja poljoprivredom u našem slučaju i nije bila potrebna s obzirom da je poljoprivreda oduvijek dio nas. Uzgoj japanskih prepelica krenuo je još prije nekoliko godina kada smo ih držali samo za svoje potrebe. Uskoro se javila ideja o osnivanju OPG-a te kretanju s ozbiljnijim uzgojem i plasmanu jaja na tržište“, rekao je Siniša. To je značilo urediti prostor, nabaviti opremu i sve potrebno za kvalitetan uzgoj, ishoditi dozvole i potvrde o ispravnosti jaja i kokica, upisati se u HPA PGŽ te veterinarski pregledavati kljunove.

Bakini rezanci od prepeličjih jaja su izuzetno traženi

"Naše proizvode osim na kućnom pragu plasiramo i na trima zelenim tržnicama Gorskog kotara – u Ravnoj Gori, općini koja je prva organizirala isto, te Mrkoplju i Fužinama. Jednom mjesečno idemo i na sajam u Kostrenu te sudjelujemo na raznim manifestacijama. Primarna ponuda sadržavala je samo jaja dok u ovome trenutku proširujemo paletu proizvoda te osim jaja nudimo i dvije vrste rezanaca: rezanci japanske prepelice bez glutena i 'obični' rezanci - Bakini rezanci japanske prepelice. Novije u ponudi su ukiseljena jaja japanske prepelice, a još imamo puno ideja za nove proizvode“, puni dobre volje s nama dijele svoju radost Jurkovići.

Rade i na posebnom prostoru za izradu rezanaca i kiseljenje jaja te pripremu i punjenje proizvoda u ambalažu. "Što se rezultata našeg rada tiče, oni su i više nego dobri te su nam pravi pokazatelj da tako moramo nastaviti dalje. Dodatno radimo na promidžbi pa su u izradi i vizitke te štand s našim prepoznatljivim logom i ostalim detaljima.“

Financiranje i planovi za budućnost

Zanimalo nas je i financiranje na što smo dobili odgovor da su dosta upućeni u mogućnosti dobivanja bespovratnih sredstva, budući da kćer Nika radi u Lokalnoj akcijskoj grupi Gorski kotar koja pokriva područje na kojem je registriran njihov OPG. "Zbog nedovoljne ekonomske veličine za sada nismo aplicirali za bespovratna sredstva niti bilo koja druga sufinanciranja. Trenutno vlastitim sredstvima radimo tzv. prepeličnjak, dakle sređujemo prostor, čime ćemo povećati ekonomsku veličinu. Nakon toga pokušat ćemo se prijaviti za mjere Programa ruralnog razvoja kako bismo povećali obim posla, proizvodnju i promociju“, navode.

Ponosna obitelj

Za kraj smo ih zamolili da s nama podijele svoje dojmove nakon nekoliko godina bavljenja ovom djelatnošću na što su rekli: "Najvažnija je ljubav i volja za rad prema onome čime se bavite ili se želite baviti, a ostalo dođe samo od sebe. Naravno, ne odmah i kako bi mi htjeli, ali uz rad i upornost straha od neuspjeha nema – snovi su ostvarivi, vjerujte! Naši vjerni kupci naša su najveća snaga i poticaj za daljnji rad te im se i ovim putem želimo zahvaliti na vjernosti i podršci.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Jurković Prepelice Prepeličja jaja Gorski kotar


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."