Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalni proizvod
  • 07.04.2019. 18:00
  • Emilia-Romagna

Povjerenje u proizvode vraćaju domaćim sirovinama - keksi od 100% lokalnih sastojaka

Kako prehrambena industrija u susjednoj Italiji reagira na pad povjerenja kupaca u kvalitetu industrijskih proizvoda?

Foto: Vedran Stapić
  • 1.008
  • 124
  • 1

Da se navike potrošača mijenjaju, potvrdilo je istraživanje tržišta (prezentirano na Food&Drink 2017), koje pokazuje sve manje povjerenje suvremenih konzumenata u industriju hrane.

U toj analizi samo 27% Talijana izjavilo je da vjeruje prehrambenoj industriji, dok je 50% bilo neodlučno kod istog pitanja. Nadalje, 44% ispitanih reklo je da ima više povjerenja u male proizvođače nego u velike multinacionalne tvrtke.

Čak 70% Talijana izjasnilo se da bi prednost pri kupnji dali lokalnom/domaćem proizvodu, dok je komparacije radi, taj parametar u Velikoj Britaniji na 50%. 

Da su nove generacije sklonije transparentnosti, potvrđuje i podatak da 73% sudionika istraživanja kaže da imaju bolje mišljenje o proizvodu koji jasno ističe podrijetlo sastojaka. 

Obitelj Vassalli Italijom proširila smrznuti pekarski simbol Ferrare

Kako se na to priprema industrija, saznali smo u Italiji od voditelja marketinga Deco kooperative. Njegovo ime je Martino Casadei i predstavlja grupaciju koja između ostalog ima više od 500 zaposlenih i na godišnjoj razini ostvaruje 160 milijuna eura prihoda.

Svaki dan njihovi proizvodi obuhvate milijun potrošača, a u segmentu hrane prisutni su u tri grupe – keksi, kolači i pekarski proizvodi koji zajedno čine 50% njihovih prihoda.

"Idemo prema tome da naši proizvodi budu 100% od talijanskih sastojaka", rekao je Martino.

Oni danas kupuju žitarice od lokalnih farmera, 15-ak ratara čije se sirovine prerađuju u lokalnom mlinu s kojim surađuju godinama. Jaja nabavljaju s obližnje farme, a šećer iz regionalne šećerane.

"Izazov je ispuniti obećanje kupcima i osigurati da svi sastojci budu domaći", otkriva Martino dodavši da nije jednostavno uvijek osigurati sve sastojke, ali da na tome inzistiraju zbog zahtjeva tržišta.

Činjenica da žele lokalne sirovine podigla je njihovu cijenu pa ju plaćaju više nego što košta ista iz uvoza.

"Malo je nelogično da skuplje plaćamo brašno koje nam je pred vratima nego ono što putuje izdaleka", njegov je komentar stanja, ali bez obzira na to, oni se drže lokalnih dobavljača.

Dio marketinške strategije jest i podizanje razine transparentnosti proizvodnje pa tako na njihovoj ambalaži daju brojne dodatne informacije izvan onih nužnih koje zahtjeva regulattiva.


Fotoprilog


Tagovi

Martino Casadei Deco Saltari Lokalni proizvod


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)