Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 10.05.2016. 14:30

Porasle cijene hrane - najviše žitarice i ulja!

Cijene hrane u svijetu ponovno su porasle, i to treći mjesec zaredom, izvještava FAO.

Foto: stevepb/pixabay.com
  • 915
  • 45
  • 0

Cijene hrane u svijetu ponovno su porasle, i to treći mjesec zaredom, izvještava FAO. Indeks cijena potrošačke košarice iznosio je 151,8 bodova u travnju 2016. godine, što je za 0,7% više nego mjesec prije.

Cijene su i dalje niže, i to gotovo za 10% u odnosu na travanj 2015. godine. Relativno jak rast cijena biljnih ulja, vezanih uz skromniji dobitak na međunarodnom tržištu žitarica, nadoknadio je pad cijena mliječnih proizvoda i šećera.

Indeks cijena žitarica iznosio je 150 bodova u travnju, te je povećan za 1,5% u usporedbi s ožujkom ove godine, no to je još uvijek manje od prosjeka iz prošle godine. Razlog povećanju su i više cijene kukuruza na međunarodnim tržištima zbog slabljenja dolara i povećanja cijena biljnih ulja.

Cijena mlijeka i dalje u padu

Indeks cijena biljnih ulja iznosio je 166,4 bodova u travnju, te su cijene porasle za 4,1% u odnosu na ožujak ove godine. To je već treći mjesec da rastu cijene biljnih ulja. Uzrokovano je to rastom cijena palminog ulja.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda pale su za 2,2% u odnosu na ožujak. Razlog tome je nastavljeno povećanje zalihe maslaca i sira u vodećim izvoznicima.

Cijene mesa u laganom su rastu, porasle su za 0,8% u travnju u odnosu na ožujak ove godine. Cijena mesa peradi i svinja su stabilne, što odražava ukupnu ravnotežu ponude i potražnje.

Pale su i cijene šećera za 1,7% u odnosu na ožujak. Pad je nastupio nakon 17%-tnog skoka cijena u prethodnom mjesecu. Razlog tome je visok urod u Brazilu te očekivanju manje potrošnje šećerne trske kao sirovine za proizvodnju etanola. Međutim, mogućnost svjetske proizvodnje šećera je u padu zbog očekivane potrošnje, što bi moglo i drugu sezonu zaredom ograničiti pad međunarodnih cijena.

Foto: stevepb/pixabay.com


Tagovi

FAO Indeks hrane Cijena Mlijeko Meso Žitarice Šećer Ulje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!