Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita izvornosti
  • 12.08.2020. 07:30

Poljski med "Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" zaštićen oznakom podrijetla

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego je 44. poljski proizvod koji je upisan u registar Europske komisije, a sirovina za njegovu proizvodnju je medljika s jele iz šuma i to iz dva dijela planinskog lanca Beskid.

Foto: Twitter/ EU Agriculture
  • 100
  • 110
  • 0

"Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" je 44. poljski proizvod koji je upisan u registar Europske komisije. Od 5. kolovoza 2020. godine upisan je u Službeni list Europske unije i registar zaštićenih oznaka podrijetla i geografskih oznaka (ZOI).

Medljikovac iz planinskog lanca Beskid

Ovaj proizvod je tekući ili kristalizirani medljikovac, a sirovina za proizvodnju je medljika s jele iz šume i to iz dva dijela planinsko lanca Beskid: planina Beskid Wyspowy Ii malog predjela planina Beskid Makowski pod nazivom Beskid Myślenicki.

Proizvode je lisne uši koje skupljaju biljni sok s grana iz kojeg iskoriste proteine, a izluče medljiku, tj. preostalu viskoznu tekućinu koja se pretežito sastoji od ugljikohidrata. Pčele je potom prikupljaju s iglica i grana jele te sa šumskog tla točno ispod stabala.

Med je tamnozelene boje

Medljika je u početku svijetle boje, no ubrzo poprimi različite primjese, kao što su peludna zrnca ili spore gljiva ili alga. Te primjese daju proizvodu njegovu karakterističnu tamno zelenu boju.

Proizvode ga isključivo kolonije sivih medonosnih pčela (Apis mellifera carnica) koje pripadaju liniji Dobra ili su križane s ostalim pčelama te vrste (Apis mellifera carnica). U križanju ženka mora biti iz linije Dobra, a mužjak mora pripadati vrsti sivih medonosnih pčela.

Duga povijest pčelarstva na tom području doprinijela je razvoju vještina lokalnih uzgajivača. Oni nisu upotrebljavali uvedene linije niti su ih križali s pčelama neprilagođenima na lokalne klimatske uvjete i uvjete za skupljanje nektara, a zahvaljujući njihovom uzgoju linija Dobra uspješno se održala bez promjena sve do danas.

Miriše na smolu

Ovaj proizvod ima gustu i viskoznu konzistenciju, a nekristalizirani je med crno-zelene boje i može imati tamnosmeđe nijanse. Nakon kristalizacije izgleda svjetlije i boja mu varira od sivo-zelene do smeđe. Ima intenzivnu aromu sa specifičnim mirisom koji podsjeća na smolu te blag, sladak okus.

Nizak sadržaj vode u ovom proizvodu dokaz je da su pčele pravilno poticale isparavanje vode za vrijeme dozrijevanja meda te da je pčelar vješto odredio vrijeme skupljanja meda. Dok nizak sadržaj HMF-a (5-hidroksimetilfurfural) u proizvodu potvrđuje da je svjež i zagrijavan na niskoj temperaturi, čime su očuvani njegovi dragocjeni sastojci.

Znanje i iskustvo lokalnih pčelara te njihova briga da med bude svjež utječu na kemijski sastav i specifična svojstva ovog proizvoda, zahvaljujući kojima je i postao nositelj ove oznake.


Tagovi

ZOI Oznaka podrijetla Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego Poljski med


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]