Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tečaj prerade mlijeka
  • 30.06.2017. 07:30

Polaznici oduševljeni tečajem prerade mlijeka

Kreativnost i ljubav prema poslu uobičajena su garancija uspjeha. Slučaj je to i kod provedbe tečajeva pod nazivom Prerada mlijeka koji zdušno pripremaju i realiziraju specijalisti sirarstva Savjetodavne službe.

Foto: Višnja Krapljan
  • 902
  • 55
  • 0

Kreativnost i ljubav prema poslu uobičajena su garancija uspjeha. Slučaj je to i kod provedbe tečajeva pod nazivom Prerada mlijeka koji zdušno pripremaju i realiziraju specijalisti sirarstva Savjetodavne službe.

Sufinanciranje Europske unije edukacije kroz Mjeru 1. - Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja, podmjere/1.1. - Potpora za strukovno osposobljavanje i aktivnosti za stjecanje vještina, operaciju 1.1.2. - Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike, članovi Radne grupe za sirarstvo Savjetodavne službe dočekali su s veseljem.

Osmišljene radionice i predavanja

Od samog početka rada Radne grupe edukacija je bila temelj, najprije osobna, a zatim proizvođača. Osmišljene su radionice i predavanja no tečajevi nisu bili certificirani, a zakonska legislativa je zahtijevala dokaze da je edukacija provedena. U tom razdoblju edukaciju za sirare, radna grupa je osmislila u suradnji s Samirom Kalitom, a organizirala putem Udruga i različitih učilišta te srednjih škola koji su taj program mogli verificirati odnosno dobiti pozitivnu ocjenu od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te rješenje o odobrenju izvođenja programa od Ministarstva znanosti obrazovanja i športa za izdavanje potrebnih Uvjerenja o osposobljenosti. Često je to zahtijevalo i dodatno zalaganje.

Zahvaljujući mjerama iz Programa ruralnog razvoja specijalisti su dobili prigodu svoje znanje prenositi kroz tečajeve Prerade mlijeka u organizaciji i provedbi Savjetodavne službe.

Stari tečaj u trajanju od 120 sati prilagođen je prema Programu ruralnog razvoja u tečaj od 34 sata kako bi polaznici u što kraćem vremenu dobili adekvatno teorijsko i praktično znanje. Istovremeno uz predavanje demonstrira se izrada različitih mliječnih proizvoda, gdje su polaznici aktivno uključeni u rad. Upravo zbog takvog načina održavanja tečaja potreban je uigrani tim savjetodavaca, a na pojedinim tečajevima uključeni su i kolegice/kolege drugih specijalnosti jer ovakav način rada zahtjeva stručnih znanja i vještine. Prvi tečaj je održan u prosincu 2016. godine u Babinoj Gredi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a zatim su uslijedili tečajevi u drugim županijama.

U planu još oko 30 tečajeva

Faza izrade kuhanog sira, foto: Ivanka Bervida

Do kraja svibnja, odnosno u zadnjih pola godine, održano je trinaest tečajeva te je educirano preko 200 polaznika, od kojih će neki krenuti u otvaranje vlastitih mini sirana. Svi polaznici bi trebali znati napraviti nekoliko različitih vrsta sireva, jogurta različitih okusa, pa čak i maslac, a možda i zahtjevnije sirne rolade i sirutkine sokove.

U ova teška vremena za proizvođače mlijeka, interes za preradu mlijeka u sir je višestruko porastao, jer proizvođač je svom proizvodu stvorio dodatnu vrijednost a time stvorio sigurniju egzistenciju svojoj obitelji.

S obzirom na veliki interes poljoprivrednika iz cijele Hrvatske za ove radionice, u planu je ove godine održati još oko 30 tečajeva te obučiti preko 500 polaznika.

Zasigurno neće svi polaznici otvarati sirane te plasirati proizvode na tržište no dovoljno je i da kupe mlijeko od susjeda ili s mljekomata, proizvedeno u neposrednoj blizini i od njega naprave ukusan i zdravstveno siguran mliječni proizvod za svoju obitelj i prijatelje.

Pritom će ih razveseliti domaćim proizvodom poznatog podrijetla. Novi proizvođači sira koji će se ozbiljnije baviti preradom mlijeka ujedno će razvijat lokalno tržište, odnosno upravo ono što je i jedan od ciljeva mjera ruralnog razvoja.

Tečajevi besplatni, polaznici dobivaju i Potvrdu

Polaznike još više veseli činjenica da su tečajevi besplatni, a Potvrda o završenom programu osposobljavanja koju dobivaju završetkom tečaja nakon položenog pismenog testa je višestruko korisna. Ona služi, od dokaza sljedivosti u proizvodnji (prema načelima HACCP sustava) za polaznike koji imaju svoje mini sirane pa do zadovoljavanja obveza za mlade poljoprivrednike i korisnike mjera ruralnog razvoja.

Osim tečaja Prerade mlijeka, članovi Radne grupe za sirarstvo također su kroz Mjeru 1. proveli i dva jednodnevna tečaja pod nazivom Uvjeti sigurnosti hrane u proizvodnji i preradi mlijeka za već educirane i iskusne sirare koji imaju mini sirane. Program je usklađen s Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Pohađanjem ovog osposobljavanja subjekti u poslovanju s hranom ispunjavaju obavezu pohađanja izobrazbe iz područja uvjeta sigurnosti hrane u proizvodnji i preradi mlijeka za što također dobivaju odgovarajuću potvrdu.

Foto: Višnja Krapljan


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

PSS Prerada mlijeka Tečaj Radna grupa za sirarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!