Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Higijenski paket
  • 08.05.2015. 10:30

Pojednostavljen rad malih proizvođača hrane

Definirani su kapaciteti za male objekte, područja s posebnim geografskim ograničenjima, odnosno otoci koji nisu mostom povezani s kopnom te brdsko-planinska područja. Istim su pravilnikom propisani i minimalni, prilagođeni uvjeti, koje objekti malog kapaciteta moraju ispunjavati u pogledu izgradnje i opreme.

  • 700
  • 81
  • 0

U Republici Hrvatskoj su se tijekom predpristupnog razdoblja, ulagali veliki napori u usklađivanje naših propisa s odredbama Europske unije u svim područjima, pa tako i po pitanju sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne politike.

Jedna od zahtjevnijih aktivnosti bila je i procjena stupnja usklađenosti objekata za poslovanje s hranom životinjskog podrijetla, s europskim propisima. Određeni broj naših objekata nije u potpunosti ispunjavao sve odredbe tzv. higijenskog paketa, te je za njih ispregovarano prijelazno razdoblje u kojemu su se morali uskladiti.

Prihvaćene mjere prilagodbe

"Ulaskom u EU, Hrvatska je imala mogućnost primjene određenih odstupanja ili prilagodbi pojedinih odredbi higijenskog paketa za objekte manjeg kapaciteta, za objekte koji se nalaze na područjima s posebnim geografskim ograničenjima te objekte u kojima se proizvodi hrana s tradicionalnim obilježjima ili se koriste tradicionalne metode proizvodnje. Iz toga je razloga 2013. godine, Ministarstvo poljoprivrede izradilo nacrt nacionalnog propisa, odnosno Pravilnik o mjerama prilagodbe zahtjevima propisa o hrani za hranu životinjskog podrijetla, koji je morao biti odobren od strane Europske komisije i svih zemalja članica EU. Nakon nekoliko tehničkih sastanaka i dodatnih konzultacija, prošloga je mjeseca zaprimljena službena suglasnost Europske komisije na predloženi propis, te je isti upućen na objavu u Narodne novine, a stupit će na snagu osmoga dana od dana objave", ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Navedenim pravilnikom definirani su kapaciteti za male objekte, područja s posebnim geografskim ograničenjima odnosno otoci koji nisu mostom povezani s kopnom te brdsko-planinska područja. Istim su pravilnikom propisani i minimalni, prilagođeni uvjeti, koje objekti malog kapaciteta moraju ispunjavati u pogledu izgradnje i opreme, što se posebno odnosi na propisanu veličinu prostora ili broj prostorija, na način da je omogućeno obavljanje različitih faza proizvodnje u istoj prostoriji i pod odgovarajućim uvjetima, primjerice, uz vremensko odvajanje radnji.

Nekima uvjeti pojednostavljeni

"U malim klaonicama s neredovitom dinamikom klanja, prilagođeno je vrijeme obavljanja post mortem pregleda, dopušteno je držanje životinja u krugu klaonice 21 dan prije klanja, a dozvoljeno je i odstupanje od odredbe po kojoj se sve svinje starije od četiri tjedna, moraju prije post mortem pregleda, rasjeći na polovice.

Subjektima koji proizvode sireve s razdobljem zrenja duljim od 60 dana, a koji se nalaze na područjima s posebnim geografskim ograničenjima, maksimalno je pojednostavljen način kontroliranja sirovog mlijeka, s obzirom da je teško provedivo uzorkovanje i dostava mlijeka na laboratorijske pretrage tijekom cijele godine, u skladu s odgovarajućim odredbama higijenskog paketa.

Kod proizvodnje tradicionalnih proizvoda, dozvoljeno je u objektima korištenje prostora ili prostorija izrađenih od prirodnih materijala, koji su nužni za posebne karakteristike takvog proizvoda, kao i korištenje opreme ili instrumenata načinjenih od prirodnih materijala u objektima u kojima se primjenjuju tradicionalne metode proizvodnje hrane", kažu u ministarstvu.

Jeftinije i lakše poslovanje

Za korištenje navedenih mogućnosti, subjekti u poslovanju s hranom, moraju od nadležnog tijela odnosno Ministarstva poljoprivrede, zatražiti dozvolu na način kako je to propisano pravilnikom. Naravno i subjekti u poslovanju s hranom, koji ispunjavaju uvjete za primjenu ovoga propisa, moraju poduzimati sve mjere koje će osigurati proizvodnju zdravstveno ispravne i sigurne hrane.

"Na kraju je važno napomenuti da se hrana, proizvedena u ovakvim objektima, može stavljati na tržište cijele Europske unije, a ovi, znatno olakšani uvjeti, omogućit će jeftinije i lakše poslovanje, bolju konkurentnost, a time i održivost malih subjekata u poslovanju s hranom. Ujedno, otvara se i mogućnost korištenja mjera iz Programa ruralnog razvoja za manje subjekte u poslovanju s hranom, prije svega u ulaganja usmjerena na preradu i prodaju poljoprivrednih proizvoda odnosno proizvoda s dodanom vrijednosti", poručuju iz ministarstva.


Tagovi

Sigurnost hrane Fitosanitarna politika Higijenski paket Geografska ograničenja Tradicionalna obilježja Ministarstvo poljoprivrede Europska komisija Pravilnik Narodne novine Brdsko-planinska područja Klaonice Proizvodnja sireva Laboratorijske p


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo