Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opskrba hranom
  • 16.04.2020. 07:30

Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi završiti na otpadu?

Kriza s kojom se suočava poljoprivreda uzrokovana je velikim dijelom zatvaranjem restorana, hotela i kafića. U Sjevernoj Irskoj je to dovelo do urušavanja globalnog tržišta mesa i mliječnih proizvoda.

Foto: JumpStory
  • 796
  • 55
  • 0

Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi propasti, stoji u priopćenju iz Stortmonta - sjedišta Skupštine Sjeverne Irske, u kojoj upozoravaju kako linija opskrbe hranom i dalje funkcionira, ali ako se trenutna situacija pogorša, naći će se u velikoj krizi, piše bbc.

"Trenutno je uloženo više od 100 milijuna funti (850 milijuna kuna) u poboljšanje i sigurnost opskrbe hranom. Prema našim istraživanjima, ako upadnemo u krizu ona bi mogla trajati i više od tri mjeseca što je jako dug period za ovaj sektor. Najugroženiji sektori vjerojatno će biti mljekarstvo, peradarstvo, svinjogojstvo, govedarstvo, povrćarstvo i industrija jaja", zabrinuto poručuju. 

Smanjen izvoz svježeg mlijeka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

Zbog straha od trenutne situacije, zatražena je financijska pomoć za sektore koji su najviše pogođeni. Ministarstvo financija obećalo je 16 milijuna funti, no kako se radi o velikoj količini novaca, morat će zatražiti pomoć Londona i Bruxellesa.

Dio novca bi usmjerili farmerima koji svoje proizvode nisu uspjeli prodati, a drugi bi potrošili na skladištenje voća i povrća te odlaganje otpada. 

Mesna i mliječna idustrija pod najvećom prijetnjom

Kriza s kojom se suočava poljoprivreda uzrokovana je velikim dijelom zatvaranjem restorana, hotela i kafića. U Sjevernoj Irskoj je to dovelo do globalnog urušavanja tržišta mesa i mliječnih proizvoda. Trenutno vode bitku i s nedostatkom radnika u poljoprivredi kao i osoblja koje je vodilo računa o sigurnosti hrane.

Prodaja argentinske govedine u EU pala na nulu?

Ministarstvo poljoprivrede, okoliša i ruralnih poslova (DAERA) izvjestilo je kako rade na nacrtima za niz mogućih scenarija. 

"Ako dođe do toga da lanac u preradi hrane prekine sa svojim radom, što će rezultirati i stagniranjem proizvodnje na farmama, tada Ministarstvo mora biti spremno poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se ublažile posljedice i na kraju poboljšalo cijelo stanje", rekao je glasnogovornik iz DAERA i dodao kako ne očekuje da će se tako nešto i dogoditi jer jako dobro surađuju sa sektorom kako bi proizvodnja hrane bili na što većem nivou.


Tagovi

Sjeverna Irska Poljoprivredna industrija Otpad Mliječni proizvodi Mesni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.