Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja peradi
  • 24.12.2022. 07:30

Perad će do 2031. zauzimati gotovo polovicu svjetskog tržišta mesa

Potrošnja ovog mesa raste u svim državama. Razloga je više

Foto: Depositphotos/weerapat
  • 1.686
  • 90
  • 0

Meso peradi zauzimat će 47 posto svjetskog tržišta mesa do 2031. godine, prema izvješću o srednjoročnim izgledima koje je objavio OECD. Tome najviše doprinosi sklonost prema bijelom mesu među zemljama s visokim dohotkom, a s druge se strane smatra jeftinijom alternativom u odnosu na druge vrste. Također, pišu kako proizvodnja peradi nije toliko zahtjevna, a priprema jela je jednostavna i brza. 

Gdje će najviše rasti potrošnja? 

Predviđa se da će dostupnost proteina iz ove vrste mesa porasti za 16 posto do 2031. godine i da će do tada činiti 47 posto proteina životinjskog porijekla, a slijede ju svinjetina, janjetina i govedina.

Potrošnja će rasti u svim državama, a potrošačima je dostupna zbog nižih cijena. Očekuje se da će najviše porasti u najmnogoljudnijim zemljama kao što su Kina, Indonezija, Indija, Malezija, Pakistan, Peru, Filipini i Vijetnam.

U zemljama s visokim dohotkom potražnja će se izjednačiti ili opadati s obzirom na starenje stanovništva i veće brige o prehrani koje traže veću raznolikost u izvorima proteina.

Potrošnja mesa po glavi stanovnika (Izvor: OECD/FAO)

Broj grla peradi će se povećati na 31 milijardu, a samim tim se predviđa i rast emisija stakleničkih plinova u sektoru mesa i to za devet posto do 2031. godine. Izuzetak će biti Afrika gdje će emisije rasti za 24 posto, paralelno s povećanjem proizvodnje.

Globalna ponuda

Globalna ponuda mesa će dostići 377 milijuna tona do 2031. godine, ali će sporije rasti nego u prošlom desetljeću. Kina će biti odgovorna za najveći dio povećanja proizvodnje, a slijede ju SAD, Brazil i Indija.

Kako će izgledati poljoprivreda EU idućih deset godina?

U Europskoj uniji se predviđa pad proizvodnje tijekom ovog perioda zbog povećanja troškova, od inputa do onih za zaštitu okoliša te smanjenih izvoznih mogućnosti.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Meso peradi Tržište mesa Ponuda mesa Potrošnja mesa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]