• Paški sir
  • 08.01.2019. 13:00

Paški sir zaštićen oznakom izvornosti!

Sljedeća razina zaštite koju je pokrenula Udruga proizvođača Paškog sira je na razini EU.

Foto: Facebook/Paški sir Udruga proizvođača
  • 147
  • 47
  • 0

Na popis proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti upisan je i Paški sir! Navedenom oznakom, naime, jasno su definirane sirovine, opis gotovog proizvoda, geografsko područje proizvodnje, dokaz o porijeklu paškoga sira, postupak proizvodnje korelacija s geografskim područjem proizvodnje tj. pojedinosti i uzročno-posljedične veze  geografskog područja, kakvoći i karakteristikama proizvoda.

Naša sirana od samih početaka Paški sir proizvodi isključivo iz mlijeka Paške ovce s otoka Paga, dok se pri proizvodnji naših ostalih sireva, kravljih, kozjih, ovčjih i miješanih - koristi isključivo mlijeko iz Hrvatske, u velikom dijelu s područja sjeverne Dalmacije", rekao je Šime Gligora, direktor Sirane Gligora za ezadar.rtl.

Sljedeća razina zaštite koju je pokrenula Udruga proizvođača Paškog sira, navode, je ona na razini EU. Pred udrugom je i zaštita Paške skute, albuminskog delikatesog sira kojeg krase svi epiteti izvornosti, tradicije, proizvodnje i okusa kao i Paški sir.


Tagovi

Paški sir Zaštita izvornosti Pag


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi