• Zalihe piva
  • 17.08.2020. 07:30

Pandemija dovela i do viška piva, koriste ga za proizvodnju energije

Mjere zaustavljanja širenja koronavirusa u Australiji pogodile su pivarsku industriju koja ima ogromne količine zaliha. Ipak, našli su način iskoristiti ga.

Foto: Jumpstory
  • 156
  • 57
  • 0

Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata u australskim pivovarama ostale su ogromne zalihe neprodanog piva, piše CNN.

No, u saveznoj državi Južnoj Australiji dobilo je novu svrhu. Naime, ustajalo pivo postalo je energija za napajenje postrojenja koja pročišćuju vodu.

U postrojenju za pročišćivanje otpadnih voda u Glenelgu, zapadno od Adelaidea, posljednjih su mjeseci milijuni litara iz lokalnih pivovara pretvoreni u obnovljivu energiju. 

Postrojenje miješa organski industrijski otpad s muljem iz otpadnih voda za proizvodnju bioplina, koji se zatim pretvara u električnu energiju za pogon čitavog objekta.

U dva mjeseca proizveli energije za 1.200 kuća

Obično stvara dovoljno bioplina kako se osiguralo oko 80% energetskih potreba. Međutim, ustajalo pivo je promijenilo situaciju i proizvodnja energije je došla do 654 megavata u jednom mjesecu.

Craft pivo osvaja potrošače, proizvođači žele veći udjel na tržištu

"Dodavanjem oko 150.000 litara piva tjedno proizveli smo rekordnih 355.200 m3 bioplina u svibnju i još 320.000 m33 u lipnju. To je dovoljno za napajanje 1.200 kuća", rekla je Lisa Hannant, menadžerica proizvodnje i obrade iz vladine organizacije SA Water. Dodaje i kako ga visoka kalorijska vrijednost ovog pića čini idealnim za oslobađanje topline.

Australsko zaustavljanje rada ugostiteljskih objekata teško je pogodilo pivarsku industriju. Tako je u svibnju Lion Beer Australia, jedna od najvećih pivovara u toj zemlji priopćila da ima neželjene zalihe od čak 4,5 milijuna litara.


Tagovi

Zalihe piva Australija Koronakriza Bioplin Energija


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mačak Otto i te dosadne koke 😸🐔