Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene
  • 04.10.2013. 08:30

Pad cijena hrane u svijetu se nastavlja

Cijena prehrambenih proizvoda pale 1%

Foto: sojaded-saturday.blogspot.com
  • 559
  • 62
  • 0

Već peti mjesec zaredom, pad cijena hrane na svjetskim tržištima i u rujnu je nastavljen. Zbog osjetno nižih cijena žitarica, FAO-ov indeks, koji mjeri kretanje cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda, pao u rujnu jedan posto u odnosu na kolovoz, na prosječan 199,1 bod. Od početka godine, cijene hrane pale su 5,4%. FAO-ova košarica obuhvaća žitarice, meso, mlijeko i mliječne proizvode, biljna ulja, masnoće i šećer. Glavni razlog rujanskog pada jest oštro pojeftinjenje žitarica, dok su cijene ostalih proizvoda većinom blago porasle.

Indeks koji mjeri cijene žitarica spustio se u rujnu 6% u odnosu na mjesec ranije, na prosječnih 197,7 bodova. Na godišnjoj razini cijene žitarica pale su u rujnu čak 25%. Razlog pada cijena je općenito povoljna prognoza za opskrbu, posebno kukuruzom i rižom. Nakon tromjesečnog razdoblja naglog pada, i cijene pšenice su se u rujnu stabilizirale, i to zahvaljujući snažnijoj potražnji i manje povoljnim izgledima za proizvodnju u zemljama južne hemisfere.

Izrazitije su u rujnu porasle cijene šećera, za 1,8% u odnosu na kolovoz, zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje ometaju žetvu u Brazilu, ključnom proizvođaču te namirnice. Meso je u prosjeku poskupjelo 0,9%, zbog viših cijena mesa peradi, a mlijeko i mliječni proizvodi za 0,7%. Cijene biljnih ulja i masnoća ostale su gotovo nepromijenjene.

FAO je također neznatno izmijenio prognozu proizvodnje žitarica u ovoj godini, na 2.489 milijuna tona, što je tri milijuna tona manje nego što je prognozirano prije mjesec dana, i to zbog slabijih prognoza uroda pšenica u Južnoj Americi pod utjecajem nepovoljnih prilika. U skladu s time, proizvodnja žitarica će u ovoj godini porasti gotovo 8% u odnosu na prošlu.

Foto: sojaded-saturday.blogspot.com


Tagovi

Žitarice Cijene Mlijeko Meso FAO Šećer Proizvodnja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!