Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječka mljekara
  • 31.12.2020. 16:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Osječka mljekara nastavlja s proizvodnjom, sirovinu će isporučivati 249 kooperanata

Belje plus nastavit će 70-godišnju tradiciju proizvodnje domaćih mliječnih proizvoda u Osijeku, a u proizvodnji će zaposliti 88 radnika.

Foto: Depositphotos/kozzi2
  • 208
  • 458
  • 0

Fortenova grupa je danas preuzela proizvodni pogon osječke mljekare u kojoj će od 1. siječnja 2021. Belje plus nastaviti 70-godišnju tradiciju proizvodnje domaćih mliječnih proizvoda u Osijeku, a u proizvodnji zaposliti 88 radnika. Preuzimanje imovine realizirano je u skladu s potpisanim sporazumom između Fortenova grupe i Meggle Hrvatska o kupoprodaji proizvodne imovine, nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Belju plus odobrila namjeru provedbe koncentracije u djelatnosti proizvodnje mliječnih proizvoda.

Sirovinu će Belju isporučivati 249 kooperanata, a ukupne procijenjene dnevne količine isporuke kreću se na razini većoj od 20.000 litara mlijeka. Cijena je tržišna i ovisi o kvaliteti mlijeka (I ili II razred), udjelu mliječne masti i udjelu proteina. Ujedno, Belje plus će proizvođačima isplaćivati i tvorničke premije u skladu s isporučenim količinama.

Nastavak suradnje s 249 kooperanata 

"U ovim okolnostima, dok svjedočimo tragedijama ljudi i cijelih gradova, osiguravanje budućnosti kroz obnovu, ne samo objekata, nego i gospodarstva, najveća je poruka optimizma koju možemo poslati stradalima. I naše preuzimanje ovog osječkog pogona jedna je od takvih poruka", rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom formalnog preuzimanja pogona osječke mljekare.

Kako je dodao, sa širenjem mliječne proizvodnje, omogućili su održanje zaposlenosti značajnog broja zaposlenika, kooperantima osiguravaju kontinuitet isporuka mlijeka, a kroz proizvode više dodane vrijednosti koje će ondje raditi, otvaraju i novu razvojnu perspektivu za Slavoniju i Baranju, pa i dodatna zapošljavanja u budućnosti.

Fabris Peruško i Andrej Dean (Foto: Fortenova grupa)

Fortenova grupa je, kaže, ovu akviziciju realizirala ciljano i u pravom trenutku. Osim što kupci sve više preferiraju proizvode od domaće sirovine, u 2020. je konačno zaustavljen trend drastičnog pada proizvodnje domaćeg mlijeka, pa će novi proizvodi koji će izlaziti iz ovih pogona biti dodatan poticaj rastu količinske proizvodnje i smanjivanju uvoza mlijeka u Hrvatsku.

"Mislim da za jednu kompaniju, ali i za cijelu zajednicu, nema boljeg početka nove godine“, naglasio je Peruško. 

Pokreće se proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda u Osijeku

Da su zadovoljni što se kontinuitet proizvodnje i prerade mlijeka u Osijeku i Slavoniji nastavlja, naglasio je i Marjan Vučak, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska. Postizanjem dogovora o prodaji omogućen je nastavak proizvodnje i nastavak otkupa sirovog mlijeka od kooperanata.

"I to potvrđuje da smo, kao što smo najavili i inicijalno obećali, restrukturiranje poslovanja proveli maksimalno odgovorno i socijalno osjetljivo. Na vrijeme i u cijelosti ispunili smo sve obveze prema zaposlenima, kooperantima i svim našim drugim partnerima", rekao je te dodao da iako u manjem opsegu nastavljaju poslovanje u Hrvatskoj, ostaju odgovoran poslodavac, pouzdan poslovni partner i aktivan član zajednice.

Belj tako od danas ima dvije tvornice mliječnih proizvoda – jednu u Belom Manastiru i jednu u Osijeku.

"U Belom Manastiru nastavljamo s proizvodnjom ABC sira, jednog od najjačih brendova u regiji, a u Osijeku pokrećemo proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda za koje postoje proizvodne linije", istaknuo je Andrej Dean, predsjednuk Uprave Belja plus.

Imaju, naveo je tradiciju proizvodnje, iskustvo i znanje pa je i logično da je za prvu investiciju Fortenova grupe izabrana upravo proizvodnja mliječnih proizvoda. U mljekari u Osijeku, u prvo vrijeme, proizvodnja će biti fokusirana na kupce s kojima su postigli dogovore o plasmanu. Novi asortiman mliječnih proizvoda najviše kvalitete, proizvedenih isključivo od hrvatskog mlijeka, plasirat će na tržište početkom proljeća.

Kooperanti s područja pet slavonskih županija

Kooperanti osječke mljekare Belje su uglavnom OPG-ovi s područja pet slavonskih županija, od Mohova na istoku do Čađavice na zapadu. Uglavnom je riječ o farmama s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje mlijeka, na kojima radi više generacija u obitelji, uz veliku brigu o životinjama, kvaliteti hranidbe i mlijeka.

Među njima je i Josip Ostojčić, koji na svojoj farmi u mjestu Prnjavor u Brodsko-posavskoj županiji ima 30 krava u mužnji i dnevno predaje 260 litara mlijeka. "Naša obitelj se bavi poljoprivredom više od 60 godina, ovo je naš posao i sretni smo što nastavljamo suradnju s mljekarom u Osijeku", kazao je Ostojčić i otkrio da trenutno na farmi rade tri generacije - otac i majka, supruga i on, tri kćeri i sin koji ide u poljoprivrednu školu i planira preuzeti farmu jednog dan. 

Svoje zadovoljstvo s nastavkom suradnje, ističu i na OPG-u Kralik koji dnevno isporučuje do 800 litara i na OPG-u Bojanić koji dnevno proizvedu oko 400 litara mlijeka. "Naše mlijeko je proizvedeno u Slavoniji i Baranji pa je red i da se preradi i pakira u osječkoj mljekari“, zaključuju oni.       


Tagovi

Osječka mljekara Meggle Belje Foretnova grupa Preuzimanje Kooperanti Fabirs Peruško Marjan Vučak Andrej Dean


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.