Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržnice Osijek
  • 22.09.2017. 15:00

Osijek i Pečuh pokrenuli "domaću hranu za domaće ljude"

U Osijeku je predstavljen projekt "Domaća hrana za domaće ljude", koji provodi tržnica iz Osijeka s tržnicom iz Pečuha.

Foto: trznica.hr
  • 887
  • 63
  • 0

S obzirom na to da nema ruralnog turizma bez hrane, pri čemu se, naravno, misli na domaću proizvodnju koja se treba prezentirati turistima, Tržnica d.o.o. Osijek je u prostorijama HGK - Županijske komore Osijek, održala konferenciju povodom početka međunarodnog projekta "Domaća hrana za domaće ljude" koji zajednički provode s tržnicom iz Pečuha.

Na istoj su hrvatski i mađarski projektni timovi predstavili cjelokupan projekt i projektne aktivnosti koje su osmišljene kako bi tržnice u Pečuhu i Osijeku snažnije promovirale lokalni razvoj i zdrav život.

Mađarski je konzultant, Gallosi Gabor elaborirao očekivane rezultate projekta koji kazuju da će se napraviti nova metodologija korištenja lokalnih proizvoda na koje će se staviti fokcus, a neki od alata svakako su marketing, tržišne parade, fotodokumentacija, informacijske ploče, bicikl s povrćem i još brojni drugi.

Na to se nadovezala Ljiljana Olujić predsjednica Udruge EcoRural Net, koja je u prvi plan stavila svježe, zdravo i domaće, od čega, naravno, sve i kreće. Ukazala je potom na šokantnu činjenicu koja kazuje da se u EU godišnje baca preko 88 milijuna tona hrane, od čega je čak preko 50% zdravstveno ispravne.

Konferenciji su nazočili i predstavnici Grada Osijeka i Grada Pečuha, te Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, a koja je u ovom trenutku i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Borzan je istaknula da smanjenje bacanja hrane nije samo socijalni, nego i ekološki problem koji se na što adekvatniji način treba riješiti, dok je Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka napomenuo da Osječka tržnica unatoč ubrzanom načinu života i nedostatku vremena i dalje živi, za što su, dakako, zaslužna i naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja na istoj plasiraju svoje proizvode.

Direktor osječke tržnice, Ante Šimić objasnio jee da se kroz populariziranje domaće, zdrave i eko hrane nastoji stvoriti navika kod potrošača da kupuju upravo takve proizvode. Iz tog su razloga organizirali manifestaciju "zeleni četvrtak", čiji je ovaj projekt nadogradnja.

Foto: trznica.hr


Tagovi

Domaća hrana Eko hrana Međunarodni projekt Tržnica Osijek Ljiljana Olujić Biljana Brozan


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.