Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 13.01.2018. 09:00

On-line analiza kvalitete maslinova ulja

Stručna suradnica Maslinara, dr.sc. Mirella Žanetić predstavlja novi web portal preko kojeg se može naručiti analiza maslinova ulja.

Foto: Bigstockphoto/Marco Mayer
  • 1.030
  • 49
  • 0

Novostima u svijetu maslinarstva nikad kraja, pa tako novi web portal, oliveoiltest.com, predstavlja moderan pristup i pojednostavljuje proces analize maslinovih ulja testiranih na čistoću i kvalitetu. Ove web stranice je razvila tvrtka Olive Oil Times i njezin osnivač, Curtis Cord, kako bi osigurao lako i ekonomično rješenje za proizvođače i voditelje opskrbnog lanca, piše Maslinar.

Kemijska i senzorska ispitivanja se obavljaju u laboratorijima tvrtke Eurofins koja je međunarodna skupina laboratorija sa sjedištem u Luxembourgu. Ova tvrtka provodi ispitivanja i analize za proizvode raznih industrija vezanih za farmaceutiku, prehranu i okoliš. Analizu maslinovog ulja moguće je naručiti na web stranici pomoću nekoliko klikova.

Sigurnosna tehnologija

Vaš uzorak automatski se označava sigurnosnim kodom koji se vezuje uza uzorak pošiljke. Transport i zaprimanje uzorka u laboratoriju je popraćeno obavijestima koje možete zaprimiti e-mailom ili SMS porukom. Već sljedeća obavijest koju zaprimate je rezultat analize vašeg uzorka maslinovog ulja spremna za preuzimanje, ispis ili dijeljenje.

Oliveoiltest.com koristi najnoviju sigurnosnu tehnologiju Strict Transport Security (HSTS) koja osigurava zaštitu podataka te analiziranih vrijednosti određenog uzorka - na razini sigurnosnih politika koje se koristi za zaštitu web stranica za banke ili trgovačke web platforme. Sve povijesti testiranja sigurno se pohranjuju u korisničkoj potpuno šifriranoj nadzornoj ploči za brzu i jednostavnu referencu. Prema mišljenju osnivača stranice za online naručivanje analize maslinova ulja, Curtisa Corda ispitivanje kvalitete maslinova ulja je danas važnije nego ikada uslijed velikog broja proizvođača maslinovog ulja različitih kvaliteta, te zasićenosti tržišta proizvodima koji mogu biti i krivo deklarirani. Curtis Cord je prepoznao sve učestaliju uporabu online alata koje koristimo u svakodnevnom životu, te je primijenio na ovu platformu jednostavne, ovlaštene i sigurne analize kvalitete uzorka.

Važna je analiza

"Bilo da ste proizvođač, uvoznik, distributer, trgovac, ugostitelj ili krajnji korisnik, važno je analizirati kvalitetu maslinovog ulja u cijelom lancu opskrbe kako bi se osigurala sukladnost sa standardima koji su propisani parametrima kvalitete", drži Curtis Cord.

Ova ispitivanja se provode u laboratorijima Eurofinsa, koji su jedan od vodećih svjetskih laboratorija akreditirani od strane Međunarodnog vijeća za masline za ispitivanje kemijskih parametara maslinovog ulja. Laboratoriji ove organizacije su ujedno i službeni laboratorij za analizu uzoraka Međunarodnog natjecanja u kvaliteti maslinova ulja u New Yorku. Prijavljeni korisnik može odabrati pakete kemijskih analiza za potvrđivanje sukladnosti s međunarodnim standardima (IOC), regionalnim standardima (CFDA) ili odabrati pojedine testove koji će odgovarati određenim potrebama klijenta. Cijena ovih analiza nije konkurentna za naše prilike, ali korisnicima osigurava mogućnost analize uzoraka maslinova ulja u neovisnom ovlaštenom laboratoriju, eventualno za potrebe kontrole ili dobivanja drugog mišljenja.

Početna cijena analize slobodnih masnih kiselina je 25 dolara, dok je cijena senzorske analize maslinova ulja oko 165 dolara. Onima kojima je to preskupo ili se teško odlučuju na tehnološke novotarije, još uvijek preostaju domaći laboratoriji. U Hrvatskoj postoji nekoliko ovlaštenih laboratorija akreditiranih za kemijske analize maslinova ulja, te deset profesionalnih panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja.

Bitni certifikati

To su: USAMU - udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja; Zavod za javno zdravstvo - Zadar; Zadružni savez Dalmacije; Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA - Zadar; Institut za poljoprivredu i turizam-Poreč; Zavod za mediteranske kulture - Dubrovnik; Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije; Profesionalni panel Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split i Udruga senzorskih analitičara Olea, Šibenik.

Ministarstvo poljoprivrede ovlašćuje panele te ih upisuje na Listu profesionalnih panela Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Paneli organoleptički ocjenjuju kvalitetu maslinovog ulja prema Metodi međunarodnog vijeća za maslinu (IOC-International Olive Council: COI/T.20/Doc.15/ Rev. 3,2010, Method for organoleptic assessment of virgin olive oil). I za kraj podsjetnik zašto su bitne kontrole kvalitete maslinova ulja i dobiveni certifikati.

Proizvođači maslinova ulja koji žele certifikat (deklaraciju ili oznaku) svog proizvoda podnose zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u Upravu za prehrambenu industriju koje temeljem Zakona o hrani (NN 46/07), spomenutog Pravilnika i Zakona o normizaciji (NN 153/2003.) i Pravilnika o ovlašćivanju službenih i referentnih laboratorija za kontrolu kakvoće hrane i hrane za životinje (NN 86/2010.) upućuju proizvođača na ovlašteni laboratorij za kontrolu maslinova ulja.

Proizvođač maslinova ulja, odnosno subjekt u proizvodnji hrane, sam odgovara za istinitost navoda na etiketi i zato je preporučljivo da sve navode o kvaliteti potkrijepi potvrdom o analizi maslinova ulja izdanoj od strane ovlaštenog laboratorija. Temeljem ove činjenice izuzetno je važno da u sustavu kontrole i analize kvalitete hrane postoje ovlašteni laboratoriji i paneli koji će upravo te analize i provoditi prema međunarodno potvrđenim smjernicama.

Autorica: dr.sc. Mirella Žanetić/Maslinar

Foto: Bigstockphoto/Marco Mayer


Izvori

Maslinar


Tagovi

Maslinovo ulje On-line analiza Olive Oil Times


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]