Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina Špajza
  • 10.11.2019. 12:00
  • Primorsko-goranska, Rijeka

Okupile lokalne OPG-e i male proizvođače te otvorile - špajzu

Agronomkinja Dina i prevoditeljica Ana odlučile su otvoriti trgovinu zdrave hrane. Njihove glavne niti vodilje bile su i ostale: s jedne strane promocija malih hrvatskih proizvođača i s druge očuvanje okoliša.

Foto: Arhiva trgovine Špajza
  • 2.575
  • 856
  • 0

Već više od godine dana kupci u trgovini zdrave hrane u Rijeci pod nazivom Špajza, mogu pronaći gotovo 1.000 vrsta proizvoda kao što su: domaće mlijeko i mliječni proizvodi pakirani u staklo, orašasti plodovi, suho voće, brašno, čajevi i pašta u rinfuzi, domaća piva, deterdženti, šamponi i tekući sapuni u rinfuzi te veliki izbor kozmetike i proizvoda za njegu tijela, a mogu se kupiti i perivi platneni ulošci, četkice za zube od bambusa, papirnati štapići za uši, slamke od inoxa, šalice za kavu od bambusa te sve što nam je potrebno da bismo prestali koristiti jednokratnu plastiku i time pozitivno utjecali na prirodu. U ovaj dućančić Riječani odlaze po svoje ekološke, domaće proizvode te time potiču proizvodnju malih proizvođača.

Zadovoljne prvom godinom i pune novih ideja idu dalje

"Protekla godina bila je zaista kaotična. Naučile smo da pripreme nikad dosta i da postoje još mnoge stvari koje ne znamo i koje tek moramo naučiti. Teško nam je vjerovati da je već prošlo više od godinu dana, jako smo zadovoljne i pune novih ideja“, doznajemo od Ane i Dine.

Osim što im je okupljanje lokalnih OPG-ova i prodaja proizvoda malih proizvođača izuzetno važna, posebno su usmjerene na očuvanje okoliša i prirode. "Od samih početaka riječki kupci pokazali su zavidnu razinu svijesti po pitanju ekologije, a s obzirom na to da kupcima nudimo jednostavan način na koji se mogu riješiti nepotrebne ambalaže u svojim kućanstvima, raste i broj onih koji su u početku bili malo skeptični, međutim sad bez problema nose svoju ambalažu. Naši kupci su većinom mlađi ljudi, najčešće žene.

Mlade poduzetnice Ana i Dina 

Neki nam dolaze zbog rinfuze i načina na koji su naši proizvodi pakirani jer žele izbaciti otpad od ambalaže iz upotrebe, dok drugi žele provjerene eko-certificirane proizvode. Svima im je zajedničko da žele kupovati domaće, hrvatsko. Većina naših kupaca dolazi iz Rijeke i okolice, ali imamo i sve širu mrežu dostave od Istarske do Splitsko-dalmatinske županije“, kažu ove poduzetne mlade dame. Cijelo poslovanje trgovine, od nabave, komunikacije s dobavljačima i kupcima, marketinga i sl. rade prvenstveno same, ali uz veliku podršku prijatelja i poznanika.

Vrijeme je da počnemo cijeniti svoje i da sami postanemo krojači boljitka zajednice

"Razmišljamo o širenju u dva smjera: po Rijeci i okolici, ali i po cijeloj Hrvatskoj. Međutim, konkretnije planove još uvijek nemamo. Za početak smo premjestile trgovinu u sam centar grada te je sada puno pristupačnija i 'usput' te ljudi izrazito pozitivno reagiraju na ovu promjenu. Predviđamo da će nam biti potrebna još otprilike godina dana dok ne budemo mogle procijeniti što i kako dalje. Naravno da bismo voljele da naša ideja zaživi i drugdje i da se i same širimo, međutim klima u Hrvatskoj je podosta nesigurna i ne znamo pouzdano kako će se u sljedećih nekoliko godina razvijati lokalna i globalna tržišta i što će biti s najavljenom recesijom“, navode.

U sklopu trgovine često organiziraju i radionice vezane za zaštitu okoliša, a imaju i dane kada se sami proizvođači dolaze predstaviti u trgovinu. Interes je velik.

"Čitateljima bismo željele poručiti da kupnjom domaćih proizvoda malih poljoprivrednih gospodarstava i obrta potiču razvoj hrvatske poljoprivrede, ostanak mladih obitelji u Hrvatskoj i razvoj ruralnih područja. Razvoj poljoprivrede, a posebice razvoj ruralnih područja od velike je važnosti za napredak Hrvatske države i nas kao ravnopravnih članova zajednice. Vrijeme je da počnemo cijeniti svoje i da sami postanemo krojači boljitka naše zajednice“, ističu Dina i Ana.


Fotoprilog


Tagovi

Špajza Trgovina zdrave hrane Samo domaće


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.