• Prirodni proizvodi
  • 14.02.2020. 07:30
  • Nizozemska

Od lokalnih farmera otkupljuju oštećeno voće i pretvaraju ga u prirodni zaslađivač

Nizozemska tvrtka plodove voća i povrća koji nemaju tržišnu vrijednost, ali i njihove ostatke pretvara u prirodne zaslađivače, emulgatore i konzervanse bez dodataka kemikalija.

Foto: Pixabay/tomekwalecki 
  • 374
  • 58
  • 0

Postojeće zamjene za šećer, umjetni zaslađivači poput sukraloze i aspartama ljudski organizam ne može apsorbirati. Također ih u potpunosti ne uklanjaju ni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, a to znači da završavaju u rijekama, oceanima i morima, što može naštetiti vodenom biljnom i životinjskom svijetu. 

Pretjerana konzumacija šećera od trske i od šećerne repe, uzrokuje zdravstvene probleme, a prerada ovih sirovina također uništava okoliš jer zahtijeva intenzivno korištenje vode i uzrokuje eroziju tla te zagađenje. Stevia je pak prirodni zaslađivač dobiven od biljke Stevia rebaudiana, no ona ima gorak okus pa tvrtke koje proizvode pića, često miješaju steviju s drugim umjetnim zaslađivačima.

Oštećeno voće od lokalnih farmera 

Jedna je nizozemska tvrtka pronašla alternativu postojećim umjetnim zaslađivačima, čija je proizvodnja održiva i primjer je kružne ekonomije. Fooditive ostatke voća i one plodove koji nemaju tržišnu vrijednost pretvaraju u zaslađivač bez dodataka štetnih kemikalija, piše fastcompany

Ova tvrtka koju je osnovao Moayad Abushokhedim, od lokalnih farmera otkupljuje jabuke i kruške treće klase, sa oštećenjima i mrljama, a koje se ne bi prodale u supermarketima. Postupkom fermentacije ih ekstrahira u prirodnu fruktozu. Krajnji rezultat je zaslađivač bez kalorija i bilo kojih drugih šećera ili njihovih nadomjestaka.

Osim prirodnih zaslađivača izrađuju i prirodne konzervanse na bazi mrkve za umake, juhe i pekarske proizvode. Također prave i emulgatore od kore banane ili krumpira.

Kružna ekonomija je jedan od glavnih ciljeva  

Ova tvrtka surađuje s nizozemskom tvrtkom Rotterdam Circulair koja se fokusirala na ponovnu upotrebu i recikliranje otpada, a cilj joj je uspostaviti kružno gospodarstvo u gradu Rotterdamu do 2030. godine.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

"Naši proizvodi pružaju mogućnost da proizvođači hrane i pića mogu istaknuti oznaku prirodnog podrijetla, kako bi potrošači znali što se nalazi u njihovoj hrani", izjavio je Gij Gieles, glasnogovornik Fooditive-a.

Tvrtka Fooditive je registrirana i u Švedskoj, a Gieles kaže kako se nada da će se tvrtka proširiti i u ostale nordijske zemlje, zatim Jordan odakle dolazi i osnivač Abushokhedim te Veliku Britaniju. Za širenje na SAD potrebno je premostiti njihove propise o hrani. 


Tagovi

Konzervansi Emulgatori Fooditive Nizozemska Zaslađivači Kružna ekonomija Oštećeno voće


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pronaći dobru fotku nije lako. Nekad uleti odlična, ali opet neiskoristiva poput ove srijedasto moti... Pročitaj cijelu bilješku »