Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodi
  • 03.02.2020. 07:30

Od 2021. eko proizvodi s prirodnim aromama mogli bi imati drugačiji okus

Popularnost eko proizvoda postaje sve veća jer je i svijest potrošača veća. Važni su im sastojci proizvoda i odakle dolaze. Od 2021. nas očekuju nova pravila EU u vezi aroma u takvim proizvodima.

Foto: Maja Celing Celić
  • 762
  • 38
  • 0

Posljednjih je godina popularnost eko proizvoda sve veća jer potrošači postaju svjesniji proizvoda koje kupuju, njihovih sastojaka i odakle dolaze. "Sve je više potrošača zabrinuto zbog zdravstvenih pitanja koja se odnose na pesticide, gnojiva i druge kemijske tvari koje se koriste u poljoprivredi, kao i ekološle prakse te dobrobiti životinja", rekao je za foodnavigator Doruk Ongan, voditelj za regionalne inovacije Europe, Afrike i Bliskog Istoka ističući kako sve to pokreće tržište ekološke hrane i pića.

U Europi je hrana eko podrijetla na tržištu porasla za gotovo 11% u 2017. godini i dostigla 37,3 bilijuna eura.

Na našem kontinentu 64% potrošača vjeruje da prirodni proizvodi imaju značajno bolji okus, a 39% certifikata za takve proizvode smatraju "prirodnijim". Zapaženo je da kupci u trgovinama sve češće provjeravaju podrijetlo proizvoda i sastojke.

Propisi EU za proizvode označene kao "ekološke"  

Europska Unija ima stroge propise za proizvode koji su certificirani i označeni kao "ekološki". Oni moraju biti proizvodi uz ograničenu upotrebu umjetnih gnojiva, herbicida i pesticida. Osim toga, nije dopuštena genetska modifikacija, nijednoj uključenoj životinji ne mogu se dati hormoni, a upotreba antibiotika je strogo ograničena.

Krajnje proizvode također moraju provjeriti osobe koje izdaju certifikate, a najmanje 95% poljoprivrednih sastojaka mora biti ekološkog podrijetla, dok samo 5% poljoprivrednih sastojaka može biti iz drugih izvora.

Prema trenutnom propisu, sve vrste prehrambenih prirodnih aroma dopuštene su u eko proizvodima jer se ne smatraju poljoprivrednim sastojcima i stoga se ne ubrajaju u 95% sastojaka koji moraju biti eko podrijetla.

Što donose nova pravila za eko arome i ekstrakte?

Od 2021. krajnje proizvode koji sadrže "prirodne" arome bit će potrebno preformulirati kako bi zadržali svoju oznaku eko podrijetla. Arome će morati imati najmanje 95% materijala dobivenog od prirodno imenovanog izvora, kod ekstrakta svih 100% materijala. 

Jedinstveni okus proizvoda sastavni je dio njegovog identiteta, a prilikom promjene u aromama i ekstraktima proizvoda potrošači će vjerojatno primijetiti čak i suptilne promjene okusa. Međutim, to može stvoriti priliku za uvođenje novih okusa ili za stvaranje novih proizvoda.


Tagovi

Nova pravila Ekološki proizvodi Oznake Arome Ekstrakti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]