• Eko proizvodi
  • 03.02.2020. 07:30

Od 2021. eko proizvodi s prirodnim aromama mogli bi imati drugačiji okus

Popularnost eko proizvoda postaje sve veća jer je i svijest potrošača veća. Važni su im sastojci proizvoda i odakle dolaze. Od 2021. nas očekuju nova pravila EU u vezi aroma u takvim proizvodima.

Foto: Maja Celing Celić
  • 733
  • 38
  • 0

Posljednjih je godina popularnost eko proizvoda sve veća jer potrošači postaju svjesniji proizvoda koje kupuju, njihovih sastojaka i odakle dolaze. "Sve je više potrošača zabrinuto zbog zdravstvenih pitanja koja se odnose na pesticide, gnojiva i druge kemijske tvari koje se koriste u poljoprivredi, kao i ekološle prakse te dobrobiti životinja", rekao je za foodnavigator Doruk Ongan, voditelj za regionalne inovacije Europe, Afrike i Bliskog Istoka ističući kako sve to pokreće tržište ekološke hrane i pića.

U Europi je hrana eko podrijetla na tržištu porasla za gotovo 11% u 2017. godini i dostigla 37,3 bilijuna eura.

Na našem kontinentu 64% potrošača vjeruje da prirodni proizvodi imaju značajno bolji okus, a 39% certifikata za takve proizvode smatraju "prirodnijim". Zapaženo je da kupci u trgovinama sve češće provjeravaju podrijetlo proizvoda i sastojke.

Propisi EU za proizvode označene kao "ekološke"  

Europska Unija ima stroge propise za proizvode koji su certificirani i označeni kao "ekološki". Oni moraju biti proizvodi uz ograničenu upotrebu umjetnih gnojiva, herbicida i pesticida. Osim toga, nije dopuštena genetska modifikacija, nijednoj uključenoj životinji ne mogu se dati hormoni, a upotreba antibiotika je strogo ograničena.

Krajnje proizvode također moraju provjeriti osobe koje izdaju certifikate, a najmanje 95% poljoprivrednih sastojaka mora biti ekološkog podrijetla, dok samo 5% poljoprivrednih sastojaka može biti iz drugih izvora.

Prema trenutnom propisu, sve vrste prehrambenih prirodnih aroma dopuštene su u eko proizvodima jer se ne smatraju poljoprivrednim sastojcima i stoga se ne ubrajaju u 95% sastojaka koji moraju biti eko podrijetla.

Što donose nova pravila za eko arome i ekstrakte?

Od 2021. krajnje proizvode koji sadrže "prirodne" arome bit će potrebno preformulirati kako bi zadržali svoju oznaku eko podrijetla. Arome će morati imati najmanje 95% materijala dobivenog od prirodno imenovanog izvora, kod ekstrakta svih 100% materijala. 

Jedinstveni okus proizvoda sastavni je dio njegovog identiteta, a prilikom promjene u aromama i ekstraktima proizvoda potrošači će vjerojatno primijetiti čak i suptilne promjene okusa. Međutim, to može stvoriti priliku za uvođenje novih okusa ili za stvaranje novih proizvoda.


Tagovi

Nova pravila Ekološki proizvodi Oznake Arome Ekstrakti


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje slatke cherryce :)