Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište jaja
  • 17.08.2021. 10:30

Objavljen Pravilnik o tržišnim standardima za jaja namijenjena domaćem tržištu kao i izvozu

Proizvođači s do 50 nesilica i neposrednom prodajom jaja krajnjem potrošaču ne trebaju ih označavati šifrom pod uvjetom da na mjestu prodaje bude istaknuto ime i adresa proizvođača.

Foto: Bigstock/ Tzido
  • 400
  • 109
  • 0

Standardi za stavljanje na tržište jaja kokoši vrste Gallus gallus koja su proizvedena u Republici Hrvatskoj namijenjenih za konzumaciju ili preradu, koja se unose na tržište RH iz država članica Europske unije, koja se uvoze iz trećih zemalja kao i ona jaja namijenjena izvozu propisani su Pravilniku o tržišnim standardima za jaja, objavljenim u Narodnim novinama broj 90/21 od 13. kolovoza 2021. godine

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, ovim su Pravilnikom također utvrđena i detaljna pravila za provedbu navedenih Uredbi s ciljem osiguranja nesmetanog odvijanja zajedničke organizacije tržišta.

Pojedini pojmovi u smislu ovoga Pravilnika imaju sljedeće značenje:

  • Veliko pakiranje je pakiranje koje sadrži više od 36 jaja
  • Malo pakiranje je pakiranje koje sadrži najviše 36 jaja te se u njega ne ubrajaju otvoreni podlošci,
  • Prijevozna ambalaža je kontejner, pakiranje ili neka druga vrsta ambalaže u kojima se prevoze jaja,
  • Objekt za primarnu proizvodnju jaja u smislu ovoga Pravilnika ima jednako značenje kao definicija navedena u članku 2. stavku 1. točki l) Pravilnika o registraciji i odobravanju objekata te o registraciji subjekata u poslovanju s hranom (»Narodne novine«, broj 123/19, 3/2021),
  • Vlastita turistička ponuda u smislu ovoga Pravilnika ima jednako značenje kao definicija navedena u članku 2. stavku 1. točki z) Pravilnika o registraciji objekata.

"Subjektima u poslovanju s hranom čiji su prostor i tehnička oprema za klasiranje jaja u skladu s člankom 5. stavcima 2. i 3. Uredbe Komisije (EZ) br. 589/2008 ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) odobrava pakirne centre u skladu s odredbama Pravilnika o registraciji objekata“, objašnjavaju iz Ministarstva.

U slučaju prestanka obavljanja odobrene djelatnosti subjekta ili ako se subjekt ne pridržava odredbi ovoga Pravilnika, pakirni centar se u skladu s odredbama propisa iz stavka 1. ovoga članka, rješenjem briše iz Upisnika odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

Jaja koja se unose u pakirni centar ili prehrambenu industriju koja se nalazi na području Republike Hrvatske moraju biti označena šifrom proizvođača, dok ona koja se uvoze iz trećih zemalja u pakirni centar ili prehrambenu industriju koja se nalazi na području Republike Hrvatske moraju biti označena u skladu s člankom 30. Uredbe Komisije (EZ) br. 589/2008.

Izuzeće kod stavljanja na tržište

Jaja koja potječu iz objekata za primarnu proizvodnju u kojima se proizvodi do 350 jaja dnevno, mogu biti stavljena na tržište putem izravne prodaje krajnjem potrošaču:

  • na mjestu proizvodnje
  • na lokalnoj javnoj tržnici i/ili
  • putem prodaje »od vrata do vrata« u proizvodnoj regiji.

Jaja koja proizvođači izravno prodaju krajnjem potrošaču u skladu sa stavkom 1. ovoga članka ne smiju se razvrstavati po kvaliteti ili težini.

Nadalje, prilikom stavljanja na tržište putem izravne prodaje krajnjem potrošaču moraju biti označena samo šifrom proizvođača.

Na mjestu prodaje jaja iz stavka 1. ovoga članka mora biti istaknuto objašnjenje šifre proizvođača i datum najkraćeg roka trajanja te se isti podaci moraju dati potrošaču prilikom prodaje od vrata do vrata.

Proizvođači koji posjeduju do 50 kokoši nesilica koji prodaju jaja neposredno krajnjem potrošaču na mjestu proizvodnje i/ili u vlastitoj turističkoj ponudi ne trebaju označavati jaja šifrom proizvođača pod uvjetom da na mjestu prodaje bude istaknuto ime i adresa proizvođača.

"Jaja koja potječu od proizvođača koji posjeduju do 50 kokoši nesilica u slučaju prodaje na lokalnoj javnoj tržnici u proizvodnoj regiji moraju biti označena šifrom proizvođača“, ističu u priopćenju.

Cijeli pravilnik možete pogledati ovdje.


Tagovi

Pravilnik Tržišni standardi Proizvodnja jaja Pakiranje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo