Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fipronil u jajima
  • 27.08.2017. 09:00

Nizozemski uzgajivači kokoši izgubili 33 milijuna eura

Nakon što je u jajima otkriven fipronil, uzgajivači su morali ubiti kokoši, ali povući i druge mjere sprječavanja prenošenja otrova.

Foto: Bigstockphoto/Tzido
  • 735
  • 91
  • 0

Nizozemskim uzgajivačima kokoši nanesena je šteta u vrijednosti od oko 33 milijuna eura, kao rezultat selektivnog ubijanja peradi i drugih mjera nakon što je u jajima pronađena otrovna tvar fipronil.

Zbog fipronila zatvoreno 180 peradarskih farmi!

Podaci o procjeni štete, koja je na zahtjev Ministarstva gospodarstva obavljena na Sveučilištu u Wageningenu, poslani su nizozemskom parlamentu pred sjednicu na kojoj će se raspravljati o radu Ministarstva, javlja reuters.

Povučena jaja s polica europskih i azijskih zemalja

Istraživački tim je početkom kolovoza pronašao otrovnu tvar fipronil u nešto većoj količini od one koja je dozvoljena na farmama kokoši u Nizozemskoj, koja je dovela do selektivnog ubijanja peradi, otvaranja karantena i drugih mjera da bi se spriječilo dalje širenje zaraženih jaja.

Nakon što je u jajima pronađena veća doza fipronila, na milijuna jaja sa nizozemskih farmi povučeno je iz prodaje u europskim i azijskim zemljama.

Tko je zapravo odgovoran?

U okviru mjera koje se preduzimaju u Nizozemskoj, dvojica Nizozemaca, koji su vlasnici tvrtke za čišćenje "Chickfriend", uhićena su zbog korištenja fipronila na farmama kokoši. Belgijske vlasti istražuju da li je tvrtka koja je firmi "Chickfriend" prodala sredstvo za čišćenje koje sadrži fipronil također odgovorna za to što je otrovna tvar ubačena u lanac prehrane.

Foto: Bigstockphoto/Tzido


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.