Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštene trgovačke prakse
  • 11.12.2017. 07:30

Nepoštene trgovačke prakse guše europske poljoprivrednike

Podsjećamo, u Hrvatskoj je na snagu stupio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Isto žele i ostali stanovnici Europske unije.

Foto: Bigstockphoto/pressmaster
  • 837
  • 66
  • 0

Prema provedenoj javnoj raspravi u EU velika većina ispitanika podupire akciju Europske unije kojom se želi zabraniti nepoštene trgovačke prakse u prehrambenom lancu.

Oko 90% ispitanika složilo se ili djelomično složilo da postoje nepoštene trgovačke prakse (Unfair Trade Practise, UTP), navodeći primjerice razdoblja plaćanja dulja od 30 dana za poljoprivredno-prehrambene proizvode i jednostrane i retroaktivne promjene ugovora.

Prema provedenoj anketi:

  • 94% ispitanika složilo se ili djelomično složilo da UTP-ovi imaju negativne učinke za poljoprivrednike.
  • 95% ispitanika složilo se se ili djelomično složilo da treba poduzeti radnje za sprječavanje UTP-ova.
  • 87% ispitanika smatra da bi takvu akciju (suzbijanje nepoštenih praksi) trebala poduzeti Europska unija.

Ostale nepoštene prakse uključuju otkazivanje narudžbi u posljednjih nekoliko minuta za kvarljive proizvode, zahtjeve za plaćanja unaprijed za osiguranje ili zadržavanje ugovora ili dodatno plaćanje kako bi proizvodi bili vidljivije istaknuti na policama. Većina ispitanika je rekla da smatra da je takva praksa redovita ili vrlo redovita te se složili da itekako financijski utječe na poljoprivrednike.

Odzvonilo nepoštenoj trgovačkoj praksi?

Većina ispitanika se također složila da treba poduzeti potrebne mjere za borbu s nepoštenim trgovačkim praksama, te da je zakonodavstvo najprikladnije rješenje za EU. Većina akcija rezultirala bi boljom provedbom pravila o nepoštenim trgovačkim praksama, kao i povećanju pravne sigurnosti tvrtkama te osiguranju ravnopravnih uvjeta na tržištu.

Govoreći na Forumu o lancu prehrambenih proizvoda u Bruxellesu 6. prosinca 2017., povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan naglasio je važnost pravednog i dobro funkcioniranog opskrbnog lanca koji bi poljoprivrednicima omogućio da najbolje iskoriste jedinstveno tržište EU.

Podsjećamo, u Hrvatskoj je Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom stupio na snagu 7. prosinca. Za vjerovati je da će uskoro biti donesen i sličan zakon na razini cijele EU.

Foto: Bigstockphoto/pressmaster


Izvori

AgPress


Tagovi

Nepoštena trgovačka praksa Zakon Hrana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]