Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brašno
  • 01.05.2022. 15:00

Najveći svjetski izvoznik brašna ovisi o ukrajinskoj i ruskoj pšenici

U posljednjih pet sezona Turska je morala povećati uvoz te žitarice zbog smanjenja domaće proizvodnje. A onda je započeo i rat u Ukrajini

Foto: Depositphoto/antpkr
  • 1.005
  • 60
  • 0

Turska je najveći svjetski izvoznik brašna, ali njegovu proizvodnju baziraju na uvozu pšenice. U posljednjih pet sezona ova država je morala povećati uvoz te žitarice zbog smanjenja domaće proizvodnje, izvještava APK Inform.

Rod turske pšenice USDA je procjenila na 16,3 milijuna tona u sezoni 2021/22, što je pad od 23 posto u odnosu na 2017. godinu kada je iznosila 21 milijun tona. Nedostatak je nadokađen uvozom koji je povećan na 31 posto u 2021/22.

Uvoz iz Rusije i Ukrajine

Uvoz pšenice je uglavnom bio iz Rusije i Ukrajine. U sezoni 2019/20 iz ove dvije zemlje uvezeno je 86 posto. Taj udio se povećao na 96 posto u sezoni 2020/21.

Zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji došlo je do smanjenja isporuke. Ukrajina je u razdoblju srpanj-veljača 2022. isporučila 1,8 milijuna tona u Tursku što je samo 20 posto od predviđene količine uvoza za 2021/22. Istovremeno je Rusija isporučila 4,8 milijuna tona, što je 53 posto.

Iz Ukrajine i Rusije uvoze 86 posto pšenice (Foto: Depositphotos/mecan)

"Industrijska prerada pšenice je u posljednje tri godine bila veća od domaće proizvodnje. To ukazuje da će uvoz biti kritična karika, jer se očekuje da će potražnja za 16 posto premašiti očekivani prinos", izjavio je Andrij Kupčenko, rukovoditelj jedinice za poslovne projekte u APK-Informu.

Kuda ide tursko brašno?

U Godišnjoj statistici međunarodne trgovine po zemljama, koju je objavio TrendEconomy, je vidljivo da je u 2020. godini izvoz brašna iz Turske smanjen za 9,58 posto, a vrijednost mu je 951.074.316,00 američkih dolara, što je smanjenje od 100 milijuna dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše su brašna izvezli u Irak u iznosu od 444 milijuna dolara, a zatim u Jemen 85 mil. $. 

Istanbulski sajam TÜYAP World Mill Tech središte je opreme za mlinove (Foto: V.Stapić)

Najveći trgovinski partner, kada je u pitanju pšenično brašno, je Bosna i Hercegovina. Udio turskog brašna u bosansko-hercegovačkom uvozu je 90 posto i za to je plaćeno 3,6 milijuna dolara. Zatim slijedi Egipat s udjelom od 2,3 posto ili 92 tisuće dolara.


Tagovi

Turska Pšenično brašno Uvoz Izvoz Bosna i Hercegovina Ukrajina Rusija Najveći


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe