Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 6. Švarglijada u Grabarju
  • 30.01.2018. 07:30

Najbolji švargl proizveo je Davor Baričević

Ono što je kulen među suhim delicijama to je švargl među kuhanim svinjskim delicijama.

Foto: Youtube/shootscreen
  • 2.983
  • 229
  • 0

Švargl, tlačenica ili prezvuršt nazivi su polutrajnog mesnog proizvoda od svinjskog kuhanog mesa. A tko priprema najbolju ovu slavonsku deliciju odlučeno je u Grabarju gdje je u organizaciji tjednika Kronika požeško-slavonska i Kulturno-umjetničkog društva Poljadija održana 6. Švarglijada.

"Švargl je jedno vrijeme, kao mesni proizvod, bio zapostavljen. Vidimo da je to prava delicija koja je specifična upravo za Slavoniju i zbog toga smo prije šest godina odlučili organizirati ovu manifestaciju, a sada je to preraslo u jednu lijepu tradiciju", rekao je Vladimir Protić, urednik Kronike Požeško-slavonske.

Švargli sve kvalitetniji

Švargl je jedno vrijeme, kao mesni proizvod, bio zapostavljen.

Na Švarglijadu je pristiglo 20-ak uzoraka iz Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije. Prema riječima članova ocjenjivačke komisije, švargli su iz godine u godinu sve kvalitetniji.

"Uzorci su odlični i jako je mala razlika u bodovima između najboljeg i najlošijeg. Uglavnom su svi jestivi i ukusni, bez obzira na to što je godina bila topla i vlažna što je za švargl nepovoljno. Proizvođači iz godine u godinu rade sve bolji švargl", rekao je Vjenceslav Hruška, predsjednik ocjenjivačke komisije.

"Prvih godina je znalo biti uzoraka koji nisu bili dobri te smo ih izbacili. Unatrag dvije ili tri godine takvih više nemamo. Ipak se ljudi sve više trude napraviti kvalitetan švargl", dodao je Vladimir Protić.

Ljubav kao čarobni dodatak

Svaki kraj Hrvatske gdje se ova delikatesa tradicionalno priprema ima svoje specifičnosti i recepturu, no svima je zajednička osnovna sirovina za pripremu: meso svinjske glave, srce, jezik i koža.

Najbolji sastojci idu u švargl

"Ono što je kulen među suhim delicijama to je švargl među kuhanim svinjskim delicijama. Prije svega, u švargl mora ići najkvalitetnije meso od svinjske glave, iznutrice, srce i jezik. Od začina ide paprika, sol, papar i bijeli luk i naravno čarobni dodatak koji svatko ima u sebi, a to je ljubav prema tradiciji i svinjokolji", rekao je Ivica Ribičić iz Grabarja.

Švargl se po starom izvornom receptu pravi u svinjskom želucu i najčešće je vezan uz domaćinstva koja obavljaju zimsku svinjokolju.

Davor Baričević: Nema tu neke posebne mudrosti

Uzorci su odlični i jako je mala razlika u bodovima između najboljeg i najlošijeg. Uglavnom su svi jestivi i ukusni, bez obzira na to što je godina bila topla i vlažna što je za švargl nepovoljno, rekao je Vjenceslav Hruška.

Nakon ocjenjivanja, najviše bodova, čak 89,5, dobio je švargl Davora Baričevića iz Grabarja, koji je tako osvojio plaketu Šampiona. Spravljanje ove mesne delicije u njegovoj obitelji duga je tradicija.

"Švargl proizvodimo dugi niz godina, a četvrti put sudjelujemo na ovom natjecanju. Njegova priprema je tradicija koju smo naslijedili od svojih djedova i očeva. Nema tu neke posebne mudrosti. Bira se najbolje meso, srca, jezici te se mora pripaziti na pravilnu količinu začina", rekao je Baričević.

U ravnini kobasice, seke ili kulena

Vrlo visoke ocjene i Veliko zlato osvojili su uzorci Papuk, mesne industrije d.o.o. i OPG Marije Ribičić iz Grabarja.

"Nagrada nam puno znači. Švargl je jedan jako kvalitetan i vrijedan proizvod. Drago mi je da postoje ovakve manifestacije koje ga uzdižu, da ga javnost ne percipira kao proizvod koji se radi od ostataka, nego je u ravnini slavonske kobasice, seke ili kulena", rekla je Ivana Ketović Marjanović, predstavnica Papuk, mesne industrije d.o.o.

Svi posjetitelji u dvorani Vatrogasnog doma degustirali su uzorke i za svog favorita glasovali na listićima. Najviše bodova dobio je švargl Maria Kube iz Jakšića, a nagradu za najljepši stol u slavonskom štihu osvojili su članovi KUD-a Orljava iz Pleternice.

Foto: Youtube/shootscreen


Tagovi

6. Švarglijada u Grabarju Švargl Davor Baričević Ivana Ketović Marjanović Ivica Ribičić Vjenceslav Hruška Vladimir Protić Grabarje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!