Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Hrvoje Kraljik
  • 04.10.2016. 07:30

Najbolji čvarak majstor proizvede tonu godišnje

Hrvoje se danas može pohvaliti prestižnom titulom najboljeg čvarak majstora. Osim čvaraka, proizvodi još i slaninu, kulen, kulenovu seku i kobasicu čija su odredišta kućni prag, sajmovi i manifestacije.

  • 6.472
  • 1.019
  • 0

Prošlo je sedam godina od kako je Hrvoje u Belišću osnovao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kraljik koje je, budući da je po struci mesar, usmjereno na proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. S obzirom na to da mu je poslovna djelatnost prehrambene vrijednosti, sirovinu nabavlja od kooperanata iz okolnih sela s kojima je postigao dobar odnos.

Najbolji čvarak majstor - koja je tajna?

Zahvaljujući dvadesetogodišnjem iskustvu u mesopreradi, Hrvoje danas diči prestižnom titulom najboljeg čvarak majstora. Osim čvaraka, proizvodi još i slaninu, kulen, kulenovu seku i kobasicu čija su tržišta kućni prag, sajmovi i manifestacije.

"Nemam posebnu tajnu. Stavljam isključivo prirodne začine i radim na tradicionalnom prirodnom procesu proizvodnje s velikom ljubavi. Kada govorimo o čvarcima, važno je da se ne prepeku, ali i da ne budu sirovi. Isto je tako, važno na vrijeme dodati mlijeko i to je to", poručuje Kraljik.

Kupci stoje u redu za najbolje suhomesnate proizvode

Modernizirana zriona kontroliranih uvjeta izbaci preko tonu kulena

"Budući da se proizvodnja odvija tijekom cijele godine, ne mogu ovisiti o vremenskim uvjetima (odnosno temperaturi i vlazi), zbog čega sam na gospodarstvu napravio moderniziranu klima-komoru iliti zrionu. Dužina sušenja u kontroliranim uvjetima ponajviše ovisi o proizvodu, veličini, temperature i vlazi. Kulenu, primjerice treba od tri do pet mjeseci da sazrije, što je ujedno, kada govorimo o suhomesnatim proizvedenim proizvodima, i najduže. Potom brzinom sazrijevanja nastupaju kulenova sela i kobasica", priča Hrvoje Kraljik čija klima-komora nije velika ali je, tvrdi on, dovoljna za proizvodnju oko 1.000 do 1.500 kg suhomesnatih delicija godišnje.

Tona kulena najčešće odlazi u ruke stalnim mušterijama

S obzirom na to da je kvalitetom osvojio brojne želudce, Kraljik se u ovo vrijeme diči stalnim mušterijama koje se iz mjeseca u mjesec učestalo vraćaju po njegove suhomesnate proizvode. "Najviše se traže i prodaju čvarci koji na znakovitim tematskim čvarak manifestacijama postižu cijenu i do 100 kn. Cijena kulena se nije mijenjala već godinama i iznosi oko 200 kuna. Kilogram kobasice oscilira od 60 do 80 kuna, a isto se tako kreće i cijena slanine", priča proizvođač najboljih čvaraka i najbolje masti sedmog karanačkog Čvarakfesta, Hrvoje Kraljik.


Fotoprilog


Tagovi

Hrvoje Kraljik Proizvodnja kulena Domaći kulen Suhomesnati proizvodi Tradicija Kontrolirani uvjeti OPG Hrvoje Kraljik Tona kulena


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.