Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO hrana
  • 30.09.2018. 18:00

Mnogim kupcima se gadi GMO hrana

Gotovo polovica ispitanika rekla je da bi izbjegla kupiti hranu koja sadrži GMO, a trećina da ne žele podržati tvrtke koje koriste GMO u svojim proizvodima.

Foto: Bigstockphoto/Jale Ibrak
  • 345
  • 25
  • 0

Nakon više od 20 godina genetskog inženjeringa u poljoprivredi, potrošači su i dalje skeptični prema genetski modificiranoj hrani, pokazala je najnovija studija sa Sveučilišta Washington u St. Louisu.

Sydney Scott, asistent i glavni autor ovoga rada kaže kako ljudi imaju tendenciju doživljavati prirodno kao sveto, a GMO hrana krši tu prirodnost, piše FoodDive.  

U studiji se navodi kako ova pojava ne objašnjava zašto kupci nemaju problema s procesuiranom hranom, ali istovremeno imaju s jabukama koje su genetski izmijenjene tako da ne posmeđe. "Čini se da potrošači misle kako nije uredu probiti DNA. Ljudima se to gadi i puno se brinu o tome", kaže Scott.  

Sve se ovo događa unatoč činjenici što se gotovo polovica američkog zemljišta, odnosno 12% ukupne svjetske obradive površine koristi za uzgoj GMO usjeva

Gotovo polovica ispitanika rekla je da bi izbjegla kupiti hranu koja sadrži GMO, a trećina da ne žele podržati tvrtke koje koriste GMO u svojim proizvodima. Kada je slična studija objavljena 2011. godine, samo je 15% ispitanika reklo kako će radije izbjeći GMO. 

Ovaj trend, naravno, utječe i na same proizvođače pa neki od njih ukidaju genetski modificirane sastojke u svojim proizvodima. Bude li se ovaj trend nastavio, vrlo je vjerojatno da će puno više proizvođača izbaciti GMO iz svojim proizvoda. 

Druge tvrtke tvrde kako edukacija potrošača o GMO sastojcima ima više smisla nego izbacivanje. Proizvođači robnih marki koje sadrže GMO kažu da njihovi kupci vole njihovu hranu takva kakva jest - sve dok ih potrošači educiraju o upotrebi GMO-a i kako može poboljšati hranu. 


Tagovi

GMO hrana Trend Studija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]