• GMO hrana
  • 30.09.2018. 18:00

Mnogim kupcima se gadi GMO hrana

Gotovo polovica ispitanika rekla je da bi izbjegla kupiti hranu koja sadrži GMO, a trećina da ne žele podržati tvrtke koje koriste GMO u svojim proizvodima.

Foto: Bigstockphoto/Jale Ibrak
  • 318
  • 25
  • 0

Nakon više od 20 godina genetskog inženjeringa u poljoprivredi, potrošači su i dalje skeptični prema genetski modificiranoj hrani, pokazala je najnovija studija sa Sveučilišta Washington u St. Louisu.

Sydney Scott, asistent i glavni autor ovoga rada kaže kako ljudi imaju tendenciju doživljavati prirodno kao sveto, a GMO hrana krši tu prirodnost, piše FoodDive.  

U studiji se navodi kako ova pojava ne objašnjava zašto kupci nemaju problema s procesuiranom hranom, ali istovremeno imaju s jabukama koje su genetski izmijenjene tako da ne posmeđe. "Čini se da potrošači misle kako nije uredu probiti DNA. Ljudima se to gadi i puno se brinu o tome", kaže Scott.  

Sve se ovo događa unatoč činjenici što se gotovo polovica američkog zemljišta, odnosno 12% ukupne svjetske obradive površine koristi za uzgoj GMO usjeva

Gotovo polovica ispitanika rekla je da bi izbjegla kupiti hranu koja sadrži GMO, a trećina da ne žele podržati tvrtke koje koriste GMO u svojim proizvodima. Kada je slična studija objavljena 2011. godine, samo je 15% ispitanika reklo kako će radije izbjeći GMO. 

Ovaj trend, naravno, utječe i na same proizvođače pa neki od njih ukidaju genetski modificirane sastojke u svojim proizvodima. Bude li se ovaj trend nastavio, vrlo je vjerojatno da će puno više proizvođača izbaciti GMO iz svojim proizvoda. 

Druge tvrtke tvrde kako edukacija potrošača o GMO sastojcima ima više smisla nego izbacivanje. Proizvođači robnih marki koje sadrže GMO kažu da njihovi kupci vole njihovu hranu takva kakva jest - sve dok ih potrošači educiraju o upotrebi GMO-a i kako može poboljšati hranu. 


Tagovi

GMO hrana Trend Studija


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uskoro ćemo ovako hodati gradovima...