Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan mlijeka
  • 01.06.2018. 15:00

Mljekarski sektor je od vitalnog značaja za gospodarski rast i radna mjesta ruralnih područja - sretan vam Svjetski dan mlijeka

Prošle je godine Svjetski dan mlijeka ostvario nevjerojatan uspjeh jer se program održavao u 80 zemalja cijelog svijeta u kojima je održano 588 događaja.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 651
  • 76
  • 0

Svjetski dan mlijeka obilježava se 1. lipnja, a obilježavanje je započeo FAO 2001. godine s ciljem određivanja posebnog dana koji će se baviti svim aspektima mlijeka, njegovom doprinosu na održivost, gospodarski razvoj, život i prehranu. 

Mljekarski sektor danas podupire život milijardu ljudi diljem svijeta, a ovisno o dijelu svijeta, problem mlijeka se doživljava na različite načine. Primjerice, na Novom Zelandu ovaj je dan prilika da se mlijeko "slavi" kao piće koje je svakodnevno na jelovniku dok se u Njemačkoj, primjerice, poziva na akciju zbog niskih cijena mlijeka koje prijete siromaštvom europskim mljekarima. 

U 2018. godini program u 80 zemalja svijeta

Prošle je godine Svjetski dan mlijeka ostvario nevjerojatan uspjeh jer se program održavao u 80 zemalja cijelog svijeta u kojima je održano 588 događaja. Uzgajivači mlijeka na Novom Zelandu podigli su svoje čaše na samom izlasku sunca, a program je završen sa zalaskom sunca na Havajima. Njegovu važnost isticali su kako poljoprivrednici, mljekarska industrija, tako i kuhari, nutricionisti, liječnici, ali i društveno angažirani građani, a različite aktivnosti organizirale su mljekare, zadruge, nacionale udruge mljekara, škole i tisuće obitelji i građana. 

Na internetskoj stranici World Milk Day može se vidjeti niz događanja koji su organizirani i povodom današnjeg obilježavanja Svjetskog dana mlijeka. Tako u Hong Kongu program nisu organizirali samo za 1. lipnja nego on traje gotovo tri mjeseca. Pozivaju sve korisnike društvenih mreža da ovaj dan obilježe postavljanjem fotografija i sličnih materijala i to pod hashtagom #WorldMilkDay

Mljekarski sektor od vitalnog značaja 

Thierry Roquefeuil, predsjednik radne skupine za mljekarstvo, u krovnoj udruzi europskih poljoprivrednika Copa Cogeca ističe kako je s više od 50% mljekarskih farmi smještenih na manje povlaštenim područjima, mljekarski sektor od vitalnog značaja za gospodarski rast i radna mjesta u ruralnim područjima gdje često ne postoje druge mogućnosti zaposlenja.

"Mlijeko koje sadrži kalciji i hranjive tvari za izgradnju kostiju, ključni je dio prehrane potrošača. Zato je svaka pozitivna situacija na tržištu mlijeka dobrodošla vijest", naglašava Roquefeuil. 

Navodeći situaciju na tržištu, Roquefeuil ustraje na tome da su cijene maslaca u EU povoljne, više za 20% u odnosu na prošlu godinu, a zahvaljujući pozitivnim trendovima potrošnje. "Situacija na tržištu obranog mlijeka u prahu je i dalje prilično krhka, a cijene se za oko 20% niže od onih u 2017. godini, što je dijelom rezultat manje proizvedenih količina od očekivanog. Europska komisija osigurava da se velike količine obranog mlijeka u prahu postupno stavljaju na tržište kako bi se izbjeglo stvaranje krize", dodao je Roquefeuil pozdravivši činjenicu da će se izravna plaćanja poljoprivrednicima za mlijeko nstaviti. 

Sve dobrobiti mlijeka 

Iako se mlijeko tradicionalno smatra jednom od najzdravijih i ključnih namirnica u ljudskoj prehrani, posebno djece u razvoju, već godinama se govori i o njegovoj štetnosti na organizam jer, krava mlijeko stvara za tele koje u startu teži oko 50 kilograma, a nutrijenti koje sadrži kravlje mlijeko služe tome da tele ubrzo postigne dvostruko veću težinu. Dakle, opravdano je misliti da djeca ne trebaju konzumirati velike količine mlijeka, kao što se, uostalom, ne treba pretjerivati u bilo kojoj namirnici. 

Često se ističe kako je mlijeko odličan izvor kalcija, no danas znamo da ljudski organizam ne može u potpunosti apsorbirati kalcij iz mlijeka kojega u čaši od 2,3 decilitra ima 300 miligrama. Tu je i vitamin D kojega mlijeko sadrži, a koji pomaže kalciju unesenom i iz drugih namirnica pri apsorbiranju u organizam. 

Nutrijent kalij nalazimo u rijetkim namirnicama, a u šalici mlijeka ga ima 382 miligrama te još bolje, 220 grama jogurta sadrži 579 miligrama kalija koji smanjuje rizik od povišenog krvnog tlaka, kronične bolesti bubrega te srčanih i moždanih udara. 

Nedavna studija objavljena u američkom znanstvenom časopisu Journal of Clinical Nutrition pronašala je vezu između unosa mlijeka i razine antioksidansa glutationa u mozgovoma starijih ljudi. Ispitanici koji su pili mlijeko neposredno prije testiranja su imali povišenu razinu glutationa, antioksidansa koji smanjuje stres te je usko vezan uz prevenciju Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.

Naravno, ne treba zaboraviti dobrobit svih drugih mliječnih proizvoda od kojih su kefir i jogurt visoko na ljestvici namirnica koje utječu na mikrofloru crijeva, a samim tim i na cjelokupno zdravlje ljudi. 
 


Tagovi

Mlijeko Svjetski dan mlijeka World Milk Day Mljekarstvo Kalij Thierry Roquefeuil Copa Cogeca Glutation


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.